Sport

Jak se připravit na cvičení: důležité je prohřátí a protažení svalů

Sbírání kytiček

Novoroční předsevzetí pokaždé přivedou do sportovních center i k domácímu cvičení řadu nováčků a těch, kteří dosud sportovali jen příležitostně. A právě ti si často při cvičení ublíží.

Proto začínejte opatrně, raději pod odborným dohledem a určitě nezapomeňte, že součástí cvičení je také protažení a prohřátí svalů.

Před každým cvičením prohřejte svaly a protáhněte se

Před každým tréninkem se nejprve věnujte protažení (strečinku). To je důležité zejména kvůli prohřátí svalových skupin, které se chystáme namáhat. Vhodným způsobem, jak se zahřát před výkonem, může být i masáž či automasáž. Pro masáž můžeme využít např. bylinné masti či gely. Bylinky mají osvěžující účinek a výhodou je, že je můžete aplikovat dlouhodobě.

Fyzioterapeutka Bc. Vladimíra Vacková na protažení svalových skupin doporučuje tyto vyzkoušené cviky:

Pro celkové protažení

Opřete se o velký míč nebo jinou opěru pravou rukou a zvolna se ukloňte vpravo. Protáhněte se šikmo vzhůru za levou rukou, pánev protlačte vlevo. Nepovolujte břicho, neprohýbejte se v bedrech. Po krátké výdrži asi po dobu 4 sekund se napřimte a připažte. Cvičení opakujte 8x. Totéž si zacvičte opačně v postavení druhým bokem k míči. Opakujte rovněž 8x.

Protažení od pasu s následným uvolněním

V širokém stoji rozkročném otočte trup vlevo (vpravo) a protáhněte se od pasu přes celou páteř a paže vzhůru. Nepovolujte břicho, pánev udržujte v podsazení (hluboký nádech). Přejděte do podřepu, v předklonu uvolněte trup, opřete se o zem a pánev stlačte dolů s výdechem. Opakujte ve volném tempu 8krát.

Prošlapování

Postavte se asi 1 m od míče. Opřete se o míč či jinou oporu, zpevněte břišní a hýžďové svaly, pánev protlačte vpřed. Pokrčte pravou nohu patou co nejvýš a propněte levou nohu, patu stlačte k zemi. Výponem vyměňte polohy nohou. Prošlapování opakujeme rytmicky po dobu asi 30 sekund.

 Protažení svalů podél páteře

Opřete si ruce o míč a přejděte do hlubokého dřepu na celých chodidlech, ruce, hlavu a trup protáhněte do jedné přímky. V poloze vydržte asi 10 sekund a poté se zvedněte do stoje a uvolněte se. Opakujte 4x.
Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/fitness/art-20048269, Fyzioterapeutka Bc. Vladimíra Vacková,
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků