Zdraví

Jak se projíst k sexy tělu

Sbírání kytiček

Toužíte po sexy postavě a dodržujete zdravý životní styl, ale stále se vám nedaří obléknout ty obepnuté o dvě konfekční velikosti menší šaty? Tak k pravidelnému cvičení a zdravému jídelníčku přidejte následující tipy a výsledek se brzy dostaví. 

Z nedávných studií nejrůznějších odborníků na poli hubnutí vyplynulo pár zajímavých detailů, které vás můžou posunout o dalších několik kroků k ideální váze. Někdy stačí poopravit pár drobných stravovacích zvyklostí a váš organismus se vám za vyvážený jídelníček odvděčí štíhlejšími křivkami a lepším pocitem z vlastního těla. 

Nadopujte se vitaminem D a vápníkem 

Kombinace vitaminu D a vápníku se často nachází ve stejných potravinách, a to zejména v mléčných výrobcích. Hrají roli nejen při posílení kostí, ale i při hubnutí. Podle studie uskutečněné na Bloomberg School of Public Health měli lidé, kteří do své zdravé stravy zařadili tři mléčné výrobky denně, mnohem výraznější úspěchy při hubnutí než ti, kteří jogurtům a sýrům příliš neholdovali. Vitamín D navíc hraje klíčovou roli při kontrole váhy a při prevenci srdečních chorob a ztráty paměti. Podle nedávného britského výzkumu v tom hraje roli i starý známý fakt, že se vitamin D vytváří v pokožce při dopadu slunečních paprsků. Když ho máme méně, tělo se může domnívat, že přichází zima, a začne si dělat tukové zásoby. S přibývajícím věkem potřebujeme stále větší přísun tohoto vitaminu, a tak někteří odborníci na výživu doporučují zařadit doplněk stravy s obsahem 1000 IU vitaminu D3. 

Žvýkejte a hubněte 

Žvýkačka bez cukru dokáže rovněž při hubnutí vykonat nezanedbatelný kousek práce. Dietáři, kteří žvýkali každou hodinu mezi dvěma hlavními jídly po dobu patnácti minut, snědli při svačině o 170 kcal méně. Na první pohled to vypadá jako drobná změna, ale v průběhu jednoho roku se můžete tímto způsobem zbavit celého jednoho kilogramu. 

Spřátelte se s tuky

Zdravé tuky, které najdete například v oříšcích, avokádu či některých druzích ryb, jsou nepostradatelnou součástí zdravé stravy, působí preventivně proti vzniku srdečních chorob. Tyto tuky se ale kupodivu můžou stát i zdatnými pomocníky při hubnutí, zvyšují totiž pocit sytosti. Účastníci jedné studie, kteří měli vysoký příjem nenasycených mastných kyselin, si udržovali ještě dvě hodiny po jídle pocit plného žaludku, zatímco konzumenti hovězího masa už pociťovali hlad. Velmi zajímavé výsledky přinesla australská studie zaměřená na konzumaci ořechů. Její participanti, kteří si dopřávali vlašské ořechy a navíc dodržovali vyvážený a zdravý jídelníček, zaznamenávali po dobu jednoho roku úbytek váhy. Oproti tomu ti, kteří ořechům na chuť nepřišli, hubli jen po dobu prvních šesti měsíců, a pak se ručička váhy zastavila. 

Kila dolů díky snídani s proteinem 

Milujete k večeři či k obědu jemné kuřecí či krůtí maso, libovou hovězí svíčkovou či ryby? Přidejte ještě vejce, mléčné výrobky a máte téměř kompletní seznam zdrojů kvalitních bílkovin, které hrají při hubnutí nezastupitelnou roli. Když dvě naposled zmíněné potraviny zařadíte do své snídaně, pravděpodobně spořádáte při obědě méně kalorií než po čistě sacharidových ranních hodech. Ostatně bohatá snídaně je rovněž alfou a omegou efektivního hubnutí. Podle studie uveřejněné v Journal of Nutrition spálily ženy, které si naordinovaly zdravou snídani bez cukru a s obsahem vlákniny, při cvičení více kalorií než ostatní. Jejich spalování bylo totiž roztočené na vyšší obrátky nejen těsně po snídani, ale ještě o tři hodiny později, kdy se věnovaly joggingu. 


Voda pro povzbuzení metabolismu

Když vyměníte perlivé slazené nápoje za variantu s umělými sladidly, můžete zhubnout v průměru 1,5 kilogramu. Pokud ale místo nezdravých light nápojů začnete upřednostňovat vodu, množství shozeného váhy se vyšplhá na více než 2 kilogramy. Pozitivní vliv vody na hubnutí je patrný i v případě, jste původně nepatřili mezi milovníky cukrem nabitých nápojů. Jak ukazují některé studie, dvoukilogramového úbytku váhy za rok lze dosáhnout pouze tím, že denně vypijete o 4 sklenice vody více než obvykle. Je za tím prostý fakt, že voda přispívá ke zrychlení metabolismu. Vše tedy mluví pro to, abyste se vzdali energy drinků, limonád, slazených mléčných nápojů i kávy ve prospěch čiré H2O.


Meditace při jídle

Pokud svůj oběd hltáte bez soustředění, není divu, že je váš kalorický příjem zbytečně vysoký. V Texasu nedávno proběhl experiment, během něhož vědci požádali šest žen, aby při jídle pomalu kousaly, soustředily se na vychutnávání každé jeho složky a aby příbor odložily už ve chvíli, kdy jim obsah talíře už nechutná tolik jako při prvním soustu. Ukázalo se, že se tyto dámy zbavily 3 a půl kilogramu nechtěné váhy. Což vynikne obzvlášť oproti druhé skupince, jejíž účastnice se zbavily pouze 1 a půl kilogramu.


Katechiny proti břišnímu tuku

Zelený čaj je proslulý svými blahodárnými účinky na lidské zdraví, ale ne každý tuší, že je i výborným urychlovačem hubnutí. Obsahuje totiž katechiny, které zrychlují proces zeštíhlování, a to zejména v oblasti bříška. Podle studie provedené na Tufts University, zhubli pijáci zeleného čaje, kteří denně vypili 3 šálky tohoto životabudiče, dvojnásobek kilogramů než ti, kteří se čajové kúře nepodrobili. Výrazné zeštíhlení křivek se týkalo zejména břišního tuku, což je výborná zpráva pro všechny, kdo považují pas a břicho za své problematické partie.


Ani krok bez vlákniny

Americká studie potvrdila, že vyšší příjem vlákniny snižuje riziko, že budete bojovat s tukovými faldíky. Pouhý gram zkonzumované vlákniny totiž znamená o 250 gramů tělesné váhy méně, což vědce vede k myšlence, že je její příjem spojený s nižším počtem přijatých kalorií. Ujistěte se, že na vašem jídelníčku figuruje denně nejméně 20 gramů vlákniny. Načerpáte ji zejména z celozrnných obilnin, ovoce a zeleniny.


Připravila: Eva
Foto: 123rf

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků