Sport

Lyžování s dětmi: Kdy a jak začít

Sbírání kytiček

Až si s dětmi postavíte alespoň jednoho sněhuláka, nazujte jim lyže, aby si užily první krůčky na sněhu. Nebo raději s instruktorem? A kdy vůbec začít s lyžováním?

Kam vyrazit na lyže

Každý nemá super kopec za domem, o ostatním vybavení, běžném pro lyžařské areály, nemluvě. Výběr místa nepodceňujte a volte ho podle věku a lyžařských schopností dítěte. Pokud na lyžích nikdy nestálo, vybírejte areály, kde jsou na malé začátečníky dostatečně vybaveni.

Většina kvalitních lyžařských středisek disponuje dětskými parky. V některých najdete i takzvané SnowKidz parky, což je celosvětový projekt podporující aktivní pohyb dětí v zimních měsících a dětskou lyžařskou výuku. V ČR je tento projekt pod záštitou Svazu lyžařů.

Od kolika let začít lyžovat

Vzpomínáte si, jak vás rodiče vzali poprvé na lyže, když jste už chodili do školy? Teď je to trochu jinak. Co je však ještě důležitější než věk? Stabilita dítěte; musí umět samo a opravdu dobře chodit. Podmínkou pro lyžování je tedy stabilita při chůzi. Nejvhodnější věk pro první lyžařské krůčky se doporučuje čtyři až pět let.

Lyže: Kupovat, nebo si je půjčit?

Pro začátek je vhodnější lyže si půjčit. Důvodů je více. Jednak děti rychle rostou, tak abyste vybavení nemuseli za dva roky měnit, a navíc – nikde není psáno, že to zrovna vašeho potomka bude na sněhu bavit. A v případě, že ho svěříte lyžařské školičce, zajistí veškeré lyžařské vybavení za vás.

Sami, nebo s odbornou pomocí

Pokud bez vás potomek nedá obrazně řečeno ani ránu, a nemůžete ho nechat chvíli s cizími lidmi, musíte se v učitele lyžování proměnit sami. Učit dítě lyžovat svépomocí určitě není špatné, ale záleží na povaze potomka i schopnostech rodiče. Většina dětí totiž lépe přijme instrukce od někoho cizího, v prostředí, kde se musí soustředit a zároveň tak trochu soutěžit s ostatními dětmi ve skupině. Lyžařská školička často dosahuje rychlejších výsledků.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Snowhill
Zdroj fotografií: Snowhill
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků