Volný čas

Čtyři plus jeden tip pro správné stolování

Sbírání kytiček

Pozvali jste na oběd maminku či jiného vzácného hosta? Nebo si chcete zpříjemnit rodinný oběd? V obou případech nešlápnete vedle, když se při stolování budete držet určitých doporučení.

Známé pravidlo, že se jí také očima, snadno uvedete do praxe; stačí pěkně protřít stůl. Co to znamená prakticky?

1. Elegance i ve všední den 

Docílit slavnostního dojmu se dá hravě s pomocí látkových ubrusů. Chcete-li překrýt celý stůl, použijte ubrus, jenž bude přesahovat o několik desítek centimetrů přes všechny hrany. Díky příliš krátkému přesahu se začne krčit, moc dlouhý zase překáží hodovníkům. Ovšem máte-li zajímavý stůl, stačí na něj položit menší středový ubrus neboli napron, případně zvolit běhoun, který vypadá jako dlouhá šála. 

Náš tip: Některé textilní ubrusy jsou opatřené speciální úpravou, díky níž se i rozlité víno seskupí do kapek, které se shlukují na povrchu. Když je hned setřete, nezůstanou po nich „stopy“.

2. Pro větší efekt i pořádek 

Každému u stolu dejte malý textilní ubrousek vyrobený ideálně ze stejného materiálu jako látkový ubrus. Tento ubrousek patří na klín a představuje „záchrannou síť“, aby si host či někdo z rodiny neušpinil oblečení. 

Náš tip: Papírové ubrousky jsou určené zejména pro otírání úst, nepatří ani na klín, ani ke krku. Někdy ještě slouží jako „tlumič“ mezi dvěma na sobě položenými talíři.

3. Optimální trojka

Jednou z nejčastějších chyb je snaha dát na stůl veškeré potřebné nádobí, ale tak může vzniknout chaos. Pravidla etikety jsou přísná, v domácích podmínkách si je však můžete zjednodušit díky číslu tři. Každý by před sebou měl mít maximálně tři talíře, stejná číslovka platí i pro počet příborů (pozor, lžíce se nepočítá) a rovněž sklenic. Vše ostatní můžete přinášet a odnášet průběžně, nebo využijte pomocný servírovací stolek.

Náš tip: Pokud používáte klubové neboli podkladové talíře, nezapomeňte, že by nikdy neměly zůstat prázdné. Buď na nich musí ležet polévková miska či talíř ještě bez jídla, nebo rovnou s pokrmem. 

4. Sladké vůně 

Je to hezký zvyk, dát do středu stolu vázu s květinami, má to však své mínusy. V souladu s trendy moderní gastronomie, kdy se podporují přirozené chutě, by příliš aromatické květiny mohly „přebít“ aroma pokrmů. A navíc dnes je pomalu každý druhý člověk alergik. 

Náš tip: Ozdobit stůl můžete i jinak. Do skleněné vázy lze místo květin naaranžovat sněhové pusinky různých barev a bude-li u stolu sedět více dětí, sklidíte úspěch s dortovými lízátky. Nebo na průhledný tác rozložte aktuálně velmi oblíbené malé dortíčky z křehkého těsta – tartaletky.

Tip navíc: vhodné chování 

Přestože jíte doma, vyplatí se dodržovat pravidlo, že nejprve se podává pokrm nejstaršímu hostu či členu rodinu, nakonec se obsluhuje hostitelka (hostitel). Jíst všichni začnete v momentu, kdy hostitelka (hostitel) vezme lžíci či příbor do ruky, je to slušnost. Podává-li se k pokrmu podává pečivo, ulamujte jednotlivé kousky a vkládejte je do úst, do rohlíku ani chleba nekousejte. A skleničky na víno držte zásadně za stopku, kvůli eliminaci otisků na skle a rovněž proto, že držení samotné sklenky negativně ovlivňuje optimální teplotu vína. 

Připravila: Marcela 

Foto: Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků