Kultura

Výstava skla v Královském letohrádku

Sbírání kytiček

Zajímá vás, jak vypadá moderní sklářská tvorba? Pak neseďte doma a přijďte si prohlédnout výstavu Stanislav Libenský Award 2013, která je aktuálně otevřená v Královském letohrádku na Pražském hradě.

Koncem září proběhla mezinárodní soutěž Stanislav Libenský Award určená mladým umělcům z celého světa, kteří ve svém soutěžním výtvoru použili sklo. A právě s díly vítěze a dalších vybraných soutěžících se můžete seznámit i vy na výstavě Stanislav Libenský Award 2013.

Soutěž jako pocta

Zmiňovaná soutěž je poctou největšímu českému sklářskému výtvarníkovi a současně i unikátní mezinárodní přehlídkou mladých sklářů. Letos se o prestižní ocenění pokoušelo více než sedmdesát studentů z celého světa. A jak to dopadlo? První místo získala Ieva Voroneckyte z Litvy za dílo Bite That (zde se odráží kontrast vzácného šperku a agresivity), druhou příčku obsadila Terese William Waenerlund ze Švédska za výtvor nazvaný Florence Table (prakticky jde o zajímavé spojení textilní a sklářské formy) a třetí místo získala Veronika Reková z České republiky za dílo s názvem Čistá krev (porota ocenila hravost objektů, které jdou proti tradičním zásadám sklářství).

Zaujalo nás

  • Výstavu pořádá Pražská galerie českého skla se Správou Pražského hradu a Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, pod záštitou akademické malířky Jaroslavy Brychtové a Velvyslanectví USA v Praze.
  • Otevírací doba: každý den od 10 do 18 hodin.
  • Vstupné: základní – 100 Kč, snížené (děti 7–15 let, senioři, studenti) – 60 Kč, skupinové vstupné nad 20 osob – 50 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí+2 děti) – 250 Kč.
  • Něco navíc: Výstavu dokumentuje česko-anglický katalog (300 Kč).

Připravila: Marcela
Foto: archiv pořadatele
26. 9. 2013
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků