Sport

Běhání pro začátečníky: jak začít

Sbírání kytiček

Podzim je na běhání naprosto ideální. Není už takové horko, venku pořád relativně hezky a příroda nádherně zabarvená. Není důvod proč neběhat. Jak na to, pokud jste úplný začátečník.

Běhejte, když se vám chce

Spousta lidí běhá, protože chce zhubnout, nebo se dostat do formy, ale dělají z toho povinnost. Pokud ale budete mít chuť se hýbat, budete se na to těšit, stejně, jako na dobré jídlo, a to je super.

Udělejte si z běhu rituál

Něco jako čištění zubů. Jako součást života. Vraťte tělu to, co potřebuje, pohyb. Tělo vám to vrátí.

Když to nepůjde, nedělejte z toho žádnou vědu

Spousta lidí dělá vědu z toho, že jim to na tréninku nešlo, že se jim špatně dýchalo, špatně běželo. Prostě když to nejde, tak už příště nejdu. Zkuste to ale nevzdat. Když to nejde dnes, půjde to zítra. Součást běhu je i to, že se někdy prostě špatně vyspíme a běží se nám hůř. Ale příště to může být lepší.

Berte běh jako relax

Vyčistěte si při něm hlavu, poslouchejte, své tělo, svůj dech. Zvláště pak, pokud pracujete s lidmi nebo mezi lidmi, kde se neustále mluví a telefonuje. Je fajn, když pak při běhu můžete úplně vypnout. Udělat si kolem sebe jakousi bublinu a jen běžet a užívat si to.

Spojte běh s něčím příjemným

Při běhu si leckdy můžete popovídat lépe než u skleničky vína. Sejdete se s někým, koho máte rádi. Můžete si z toho udělat cíl – doběhnout někam a tam se s někým potkat. Vytyčit si, kam až dneska zaběhnete a poznáte nové okolí, nová místa.

Přihlaste se na nějakou výzvu

Ze začátku je lepší menší výzva, několik menších výzev po sobě. Zlepšovat se na kratších tratích a postupně se zlepšovat a přecházet k delším. Je dobré si stanovit reálné cíle.

Všímejte si změn na svém těle

Jsou malé, ale jsou tam. Člověk očekává, že když bude běhat jednou týdně, tak uvidí změny hned. Tak to ale nefunguje. Progres přijde postupně. Za chvíli si začnete všímat, že se nezadýcháváte do schodů, při dobíhání tramvaje apod. Větší změny uvidíte až tak po třech měsících.

Pomalu a více je lépe, než rychle a méně

Začněte se základy, poznejte, co dělat a jak, začněte běhat postupně, dvakrát třikrát týdně a postupně navyšujte, množství tréninků, délku běhu i čas. Nesmysl je myslet si, že hned na začátku toho uběhnete hodně.

Střídejte místa, kde běháte

Je to důležité pro zpestření a proto, aby člověk měl motivaci. Změna vzdáleností, tempa, povrchů je vždy dobrá. Jednou běhat na štěrku, jednou v lese, jednou na stadionu. Tréninky musí být pestré.

Když nemůžete, tak zpomalte

Když to dneska nejde, nebojte se přejít z běhu do chůze, zastavit a nebo trénink dneska zrušit. Zítra je taky den a může to být lepší. Polovina lidí se to snaží za každou cenu dokončit, ale na druhý trénink už nevyrazí. A to by byla škoda.

Měřte si výkon

Každý, kdo vyběhne, má dneska chytrý telefon s aplikací, sportovní hodinky nebo chytrý náramek. Občas je fajn si svůj výkon změřit a stejně tak je občas běžet jen tak, jen pro dobrý pocit, neohlížet se na výkon, čas, délku. Může vás to nakopnout k daleko lepším výkonům.

Zkuste to někdy s trenérem

Na začátku vám může vysvětlit, jak běhat správně. Po nějakém čase vám pomůže posunout se dále. Bude vás motivovat.

Připravila: Eva Čopíková

Zdroj informací: www.runnersworld.com/uk/training/beginners/a772727/how-to-start-running-today/
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků