Sport

Pohyb každý den: chůze i netradiční cvičení

Sbírání kytiček

Jak začlenit více pohybu do běžného života? Jednoduše – využijte každou, byť sebemenší příležitost k tomu, se hýbat.

Choďte místo jízdy MHD, stůjte místo sezení apod. Pokud to máte daleko pak třeba vystupte o pár zastávek dřív a zbytek dojděte. Nebo naopak  nastupujte až na další zastávce.

Nejezděte autem, pokud na místo můžete dojít. Spálíte tak několikanásobně více kalorií.

Choďte v tempu, které hraničí s během. Procházky si nechte na jindy. Nejenže vám chůze nezabere mnoho času, ale ještě k tomu rozhýbete svůj metabolismus.

Co nejvíce choďte do schodů. Chůze do schodů je účinný prostředek jak dokonale vytvarovat hýždě a stehna. Totéž platí pro eskalátory. Nemáte-li jinou možnost, alespoň si to urychlete a po jezdících schodech choďte.

Nejezděte výtahem. Tedy, pokud zrovna  nemusíte do nejvyššího patra mrakodrapu. Ale takové dvě tři patra hravě zvládnete. Že bydlíte až v desátém? Tak zkuste každý týden ujít o jedno patro výše. Uvidíte, jak se vám zlepší kondička.

Cestujete-li autobusem nebo metrem, stůjte a nesedejte si. Můžete u toho i cvičit. Zkuste třeba 30X vtáhnout  břicho, 30x zatáhnout zadek. Uvidíte, jak tohle drobné cvičení přinese výsledky.

Dávejte si malé pohybové úkoly. Dejte si pravidlo, že například pokaždé než si půjdete udělat kávu nebo čaj, dáte si předtím deset dřepů. 

Domácí práce berte jako malý sportovní trénink. Uvidíte, že se pak do úklidu vrhnete s mnohem větší vervou.

Čím aktivnější budete vy, tím aktivnější budou vaše děti. (A naopak.) Hrajte si s nimi, sportujte, berte je s sebou na procházky. Snažte se, aby neproseděli celé odpoledne u počítače nebo televize.

Připravila: Eva Čopíková

Zdroj informací: www.anytimefitness.com/ccc/getting-started/18-ways-to-add-more-movement-into-your-day/, www.healthline.com/health/fitness/10-ways-to-move-more
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků