Společnost

VIP prostřeno. Dnes vaří Halina a Kratina!

Sbírání kytiček

Nestíháte přichystat večeři a zvládnete akorát tak chleba s máslem? Pochutnejte si alespoň díky televiznímu pořadu VIP Prostřeno!

Vladimír Kratina bude servírovat jednu lahůdku za druhou a mnohé překvapí, jak zdatný je kuchař. A Halina Pawlowská zase pozve hosty do své vily, aby jim nabídla rodinné středoevropské menu.

Vladimírova zážitková gastronomie

Podzimní variace z českých řek, luhů a hájů – to je motto menu, které připravuje herec Vladimír. Začíná se studeným předkrmem v podobě zvěřinové terinky a domácího chleba, pokračuje se pošírovaným candátkem s hráškovým pyré a lanýžovou pěnou a jako hlavní hřeb večera se už pomalu, pomaloučku nese jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky a vinná omáčka. A sladká tečka? Těšte se na domácí žemlovku s vanilkovou omáčkou. Tak to je bomba, co říkáte?

„Nevěřím, že bude dělat čerstvý domácí chlebíček – leda tak v pekárně. Jsem z toho úplně hotová, to už musí vařit od šesti od rána,“ myslí si Hanka Křížková. Halina má však jiný názor: „Vláďa, který mi vždycky připadal jako jeden z nejhezčích mužů, mě úplně vykolejil, že ještě ke všemu vaří takový úchvatný věci.“ Dopadne menu náročné na přípravu opravdu na jedničku? Ostatně i sám kuchař je zvědavý, třeba už jen proto, že srnčí a kančí umí, avšak jelení maso v kuchyni příliš často nepoužívá.

Zajímá vás, kde a kdy se herec naučil vařit? Prý mezí prvním a druhým manželstvím, i když sám říká, že opravdu vařit začal až ve druhé rodině, protože: „Nedílnou součástí vaření je obdiv strávníků,“ vysvětluje svůj přístup. A co jeho kuchařskému umění říkají ostatní, jestlipak by ho postavili do kuchyně profesionála? „V restauraci asi ne, protože na hlavní chod jsme čekali tak dlouho, že by lidi po hodině odešli domů,“ tvrdí další ze soutěžících, farář zvaný Zibi. Ovlivní snad čekání výsledné bodování, anebo vše zachrání neobvyklá zábava – škola sabrage? Dívejte a zjistíte, jak to všechno dopadlo!

Halinina rodinná hostina

Spisovatelka a scénáristka je na větší počet strávníků zvyklá, však také žije pod jednou střechou nejen s manželem, ale i s maminkou a tchyní, dcerou, zetěm, vnukem a ještě čtyřmi psy! „Vařím hrozně ráda, ale možná proto, že ne denně,“ říká na rovinu. A co přichystá pro své spolusoutěžící? „Budou to rakousko-uherská jídla, protože moje rodina byla hrozně rozvětvená od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko,“ prozrazuje inspiraci. U Haliny se tak budou podávat husí játra strýce Zoltána, kyselo babičky Mici nebo holubce táty Vasila, kuřátko s nádivkou tety Šoci a pusinka tety Béži.

Kyselo si však žádá chlebový kvásek a protože sehnat ho v Praze je docela umění, Halina s manželem raději připravili kvásek vlastní, a hned ve dvou variantách. Zibi má rád zelí a na kyselo se moc těší, protože si myslí, že je to vlastně zelňačka. Jenže chyba lávky! Zelí se však nakonec také dočká v ukrajinském jídle zvaném holubce. „Šetřete síly“, upozorňuje hostitelka, vždyť ještě přijde francouzské kuřátko s houskovo-bylinkovou nádivkou a kapustičkami. Hanka je z pokrmu nadšená a nechává se slyšet, že lepší kuře v životě nejedla. Kterého kuchaře by podobné vyznání nepotěšilo?

Halina navíc překvapí nejen své hosty, ale všechny u televizních obrazovek, protože si dovolí představit svou maminku. O níž až do tohoto okamžiku sice často a při mnoha příležitostech vyprávěla, leč kdo ji kdy viděl? Zaboduje tedy nejen svým lahodným menu, ale také rodinnou soudržností? Můžete hádat!


Připravila: Marcela

Foto: archiv FTV Prima

25. 10. 2012
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků