Při natáčení české filmové komedie Jak se zbavit nevěsty se musela realizovat také dortová bitva a další scény v cukrárně.
A tak vznikl nápad vytvořit speciální dorty pro herecké hvězdy. Dnes pro vás máme Čokoládovou nevěstu Davida Matáska. Vyzkoušíte?
Úžasné sladkosti připravila pražská cukrárna St. Tropez, což však neznamená, že byste je snad doma nezvládli také. Naopak!
Čokoládová nevěsta Davida Matáska
Suroviny na kakaový korpus:
5 vajec
167 g cukru krupice
110 g hladké mouky
40 g kakaa
Suroviny na krém Anglaise:
250 g mléka
250 g smetany
100 g žloutků
50 g cukru krupice
6 plátků želatiny a dále
200 g kvalitní čokolády (4 různé druhy)
250 g vyšlehané šlehačky
Jak na to:
Nejprve si připravte korpus. Vyšlehejte vejce s cukrem. Přesejte dohromady mouku s kakaem a následně pomalu přidávejte do vyšlehaných vajec s cukrem. Směs nalijte do formy a pečte na 200 °C po dobu asi 9 minut. Pak se pusťte do krému Anglaise.
Plátky želatiny dejte do vody podle návodu. Smíchejte žloutky s cukrem, rovněž smíchejte smetanu a mléko a hřejte. Do teplé smetany a mléka pak přidejte žloutky s cukrem a za stálého míchání přiveďte na teplotu 84 °C. Do hotového krému vmíchejte změklou želatinu. Krém Anglaise slouží jako základ pro tvorbu různých čokoládových mousse (hořká, mléčná, Dulcey, bílá), které se vrství na sebe. Do 1/4 krému Anglaise přimíchejte vždy jednu čokoládu a část vyšlehané šlehačky. Takto připravte čtyři různé mousse, nechte je zchladit.
Skládání dortu:
korpus, mousse z hořké čokolády, mousse z mléčné čokolády, mousse z čokolády Dulcey, mousse z bílé čokolády.
Zítra pro vás máme Mandarinkovou něhu Andrey Kerestešové.
Jaké dorty máte nejraději vy? Čokoládové, ovocné, smetanové…
Připravila: Marcela
Foto: archiv filmu Jak se zbavit nevěsty