Zásoby na zimu aneb zavařujte a zamražujte

Vlastníte zahrádku a ta vám letos nadělila bohatou úrodu? Neleňte a zavařujte, nebo ještě lépe zmrazujte. Ušetříte pár peněz a v nenadálých situacích budete mít zásoby pro všechny případy.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

I kdybyste možná chtěli, všechny dobroty se vám najednou sníst nepodaří, a tak je dobré uchovat si stálou zásobu vitaminů na zimu. Máte hned několik možností. Buď po vzoru našich babiček budete zavařovat a díky tepelnému zpracování přece jen přijdete o trochu cenných vitaminů, nebo zkusíte modernější, jednodušší a rychlejší variantu, a sice zmrazování. Výběr záleží jen na vás.


Pár zajímavostí o ZAVAŘOVÁNÍ:

Jde o jeden ze způsobů tepelné konzervace. Pokrm ve sklenici uzavřené víčkem se ohřívá na teplotu kolem 80 °C nebo vyšší. Sklenice se ohřívají ve vodě nebo páře, čímž dojde k uvaření pokrmu. Díky smršťování teplého a studeného vzduchu je víčko přitlačeno atmosférickým tlakem ke sklenici, a tím je pokrm chráněn před mikroorganismy. Pokud je postup proveden správně, zavařené potraviny se nezkazí. Poprvé zavařování vyzkoušel francouzský kuchař Apert v roce 1804. Naše babičky zavařovaly většinou vše, co se na zahrádce urodilo, a tak byly v zimě sklepy a spíže plné jablkových, hruškových, višňových a jiných kompotů, sterilované řepy, zelí či okurek. Dnes už se zavařuje spíše pro radost a hlavně s nápady. A tak můžete narazit třeba i na feferonky naplněné rozinkami, mrkvovou marmeládu, čatní z pomerančů a zázvoru. 


Jak na to

Pokud se do zavařování pustíte, měli byste dodržet několik důležitých zásad. Sklenice a víčka, které na zavařování použijete, důkladně umyjte, aby se vám díky nepatrné nečistotě zavařované potraviny nezkazily. Zda se vám zavařování podařilo, poznáte podle toho, když zavařenou sklenici otočíte dnem vzhůru. Zjistíte, zda víčko těsní. Na poklep by mělo vydávat dutý vzduch. A ještě jedna zajímavost – pokud budete zavařovat maso, nezkoušejte to s cibulí. Zavařená cibule totiž kvasí. Jestliže chcete zavařovat dietně, místo cukru použijte dia sladidlo. 


RECEPT: Cuketová čalamáda

Ingredience:

1 středně velká cuketa (asi 1 kg) 1 hlávka bílého zelí (zhruba 2 kg) 5–6 různobarevných paprik 4 střední cibule

Sladkokyselý nálev: 1 Deko 1,75 l vody 0,5 l octa 100–200 g cukru (lze použít dia sladidlo) 

Příprava: Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na proužky. Cuketu rozdělíme na čtvrtky a nakrouháme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky nakrájíme na čtverečky. Vše smícháme ve velké míse a plníme do zavařovacích sklenic. Zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme a zavaříme. Nevařte příliš dlouho, aby zelenina zůstala křupavá.

Tip: Pro pikantnost můžete do každé skleničky přidat malou feferonku. Cuketu lze nahradit okurkou.


Pár zajímavostí o ZMRAZOVÁNÍ:

Jde o způsob konzervace potravin jejich zchlazením či zmrazením. Díky zmrazování se prodlužuje trvanlivost potravin a také se tímto způsobem v ovoci a zelenině uchovávají mnohem více vitaminy. Ztráta vitaminu C u zmrazených potravin je asi 25 %. Všechny potraviny před zmrazováním opláchněte a nechte okapat. Drobné ovoce je nejlepší zmrazit rozložené na tácu. Jakmile ztuhne, můžete ho přendat v požadovaném množství do menších a skladných balíčků. Větší ovoce, zvláště to s peckami, je dobré rozpůlit a zbavit pecek. Kyselejší druhy ovoce se doporučuje před zmrazením posypat cukrem. U zeleniny je postup zmrazování podobný jako u ovoce, jen se díky tužší konzistenci doporučuje zeleninu před zmrazením blanšírovat. 


Houby a to ostatní

Houby se doporučují dokonce podusit, ale nic nezkazíte ani tím, když je zamrazíte nakrájené na kousky čerstvé. Pokud chcete uchovat barvu zeleninu i ovoce, ponořte je před zmrazením na chvíli do citronové šťávy. Zmrazir jde i chleba, dort, bábovku či koláč. Vždy je ale nutné jednotlivé porce oddělit. Zmrazením lze uchovat např. smetanu, čokoládu, ale i strouhanku či žloutky. 


Pozor, tohle ne!

Nevhodné ke zmrazení jsou např. hlávkový salát, brambory, celý křen, ředkvičky či cibule, z ovoce se jedná o jablka, hrušky nebo banány. Dále se k mrazení nehodí jogurt, pudink nebo například kefír. 


Naše tipy

Chleba - oddělené krajíce chleba uchováte jedině tak, že mezi ně vložíte pečicí nebo pergamenový papír a pak teprve vložíte do mrazáku. Aby kůrka zůstala stále křupavá, nenechávejte chleba v mrazáku déle než 7–10 dnů (potom se kůrka začíná oloupávat). 

Strouhanka - čerstvou strouhanku vložte do sáčku a v mrazáku skladujte maximálně 6 měsíců. 

Dorty - chcete-li zmrazit dort, rozkrájejte ho – mezi jednotlivé kusy vložte pergamenový papír. Opět je přiložte k sobě a pak vložte do sáčku a mrazáku.


Jak dlouho blanšírovat zeleninu:

Chřest 2–4 minuty

Lilek 4 minuty

Zelí 1,5 minuty

Mrkev 3–5 minut

Květák 3 minuty

Celer 3 minuty

Paprika 3 minuty

Cuketa 1 minutu

Zelené fazolky 2–3 minuty

Tykev 3 minuty

Petržel 2 minuty

Špenát 2 minuty

Hrášek 1–2 minuty

Kukuřice 4–8 minut

Po blanšírování je nutné nechat zeleninu vychladnout a důkladně okapat.


Připravila: Eva
Foto: Desina Design


DISKUZE K ČLÁNKU

3

Taky zavařuji a zmrazuji, co zahrada dá. Pokud se týká těch ředkviček, nevěděla jsem, že se dají zamrazi, ale u ná se stej stačí vždy pojíst.

ODPOVĚDĚT

5

strčit do mrazáku se dá lecos, jen aby to pak ještě bylo k jídlu, když se to rozmrazí... ředkvičky by ale mohly přežít :-)

ODPOVĚDĚT

3

Tak jistě, ale já už mám vyzkoušeno, co zamrazit a co ne.

ODPOVĚDĚT

3

nějak jsem upustila od zavařování, dělám jen lečo do malých skleniček, dá se dát i pod maso. Zeleninu a ovoce raději zmražuji

ODPOVĚDĚT

3

zarazilo mě, že ředkvičky nejsou vhodné zamražování. Já je mám v mražáku společně s další zeleninou a používám jako grilovanou zeleninu k masu. Jednoduše rozpálím olivový olej, nasypu zeleninu z mražáku, přidám grilovací koření a podle chuti sůl a někdy cibulku. Je to rychlé a dobré

ODPOVĚDĚT

3

Tu cuketovou čalamádu udělám. Letos máme hodně cuket:-).

ODPOVĚDĚT

2

taky ji budu dělat-cuket mám taky dost

ODPOVĚDĚT

3

bydlím na vesnici tak zavařuji i mrazím kde co.Včera jsem dělala cukety ala matesy. cuketa ,se rozkrájí na kousky sůl,bobkový list nové koření celý pepř cibuli olej.Vše se smíchá a dá do zavařovaček a po týdnu se to jí .Je to moc dobré.O myčce jsem také slyšela.

ODPOVĚDĚT

3

Také žiju na vsi, mám zahradu a zpracovávám vše, co vypěstuji...ovoce i zeleninu...V myčce ani v mikrovlnce, ani v troubě nezavařuji, jsem zvyklá klasicky a měnit to nebudu...

ODPOVĚDĚT

5

Kdysi jsem zavařovala kde co, ale to byly dcerky malé a v obchodě se toho moc koupit nedalo a navíc máme zahradu, takže jahody, maliny, švestky, třešně, višně, okurky, rajčata, papriky. Dnes dělám už jen marmeládu z jahod, malin a meruněk a na horké léto jsou v mražáku dřeně z téhož a stoprocentně ovocné a bez vody. Okurky si už raději koupím zavařené, kvůli pár skleničkám se s tím nebudu patlat a rajčata a papriky sníme raději syrové. A abych nezapomněla, v mražáku je letos zase 8 litrů vlastnoručně nasbíraných borůvek.

ODPOVĚDĚT

3

Ty borůvky jsou super...u nás kdysi rostly jako divé, ale nějak vymizely...

ODPOVĚDĚT

4

ale taky v lese nasbírat kbelík borůvek je fuška. To druhý den bolí záda. Letos je jich hodně, ale jsou drobné a špatně se sbírají

ODPOVĚDĚT

6

Kanadské borůvky na zahrádce se obírají dobře, a taky jich je letos hodně :-)

ODPOVĚDĚT

4

jedná známá "zavařuje" v myčce.... Normálně s nádobím - přidá vždy pár sklenic :o)

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (14 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

ilustrační obrázek

Želírujeme

Chcete si sama připravit marmeládu podle své chuti a chcete vědět, co jíte, když si...

ilustrační obrázek

IRBIS sukralóza

IRBIS sukralóza jsou moderní nízkokalorická sladidla, vyrobená z cukru. Avšak na rozdíl...

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

BĚLÍCÍ PASTA

Ahojky, máte někdo zkušenost se zubní pastou, která ...

SLEVA NA VÍNO

Ahojky, chci se s vámi podělit o výhodný nákup vína... :) ...

RECEPTY PRO BATOLATA

Ráda bych vám představila stránky věnující se receptům ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz