Zdraví

Co potřebují dětské hlavičky?

Sbírání kytiček

Školní rok se rozjel se vší parádou a jistě není pochyb o tom, že pro většinu dětí nebude jednoduchý. Dnešní doba zkrátka klade stále více nároků nejen na nás dospělé, ale i na naše ratolesti.

Vždyť jen kolik času jim zabere učení, úkoly a nejrůznější kroužky! Zvládnout tolik povinností pro ně může být mnohdy obtížnější, než by se nám zdálo. Takže se pak divíme, že se děti při učení málo soustředí, že si probíranou látku špatně pamatují, bývají často náladové a unavené, nebo naopak hyperaktivní. Jednou z příčin takových problémů může být nedostatek omega-3 nenasycené mastné kyseliny zvané DHA, která podporuje růst a vývoj mozku.

DHA (kyselina dokosahexaenová) je velmi významná látka, která vytváří až 20% šedé kůry mozkové a která podporuje správný vývoj mozku a mentálních funkcí dítěte. Pokud má této látky mozek dostatek, děti jsou pak pozornější, soustředěnější, lépe se učí a pamatují si. A to platí pro batolata, školáky i vysokoškoláky.

DHA patří do skupiny omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou základním stavebním kamenem mozku. Ačkoli je DHA tak důležitá, naše tělo si ji neumí, bohužel, vyrobit. Proto ji musíme přijímat ve stravě a v tom bývá většinou háček. Nejbohatším přírodním zdrojem DHA je rybí tuk. A dostatečný přísun dětem zajistí alespoň dvě porce tučné ryby týdně, což se podaří jen málokomu. Dříve se podával rybí tuk po lžičkách, což si dnešní děti vůbec neumí představit.
 

Jaké ryby jsou nejlepší? 

Když vezmeme v potaz, že řada lidí vidí rybu na talíři pouze jednou za rok a to o Vánocích, tak každá ryba se počítá. 

Základní rozdíl mezi sladkovodními a mořskými rybami není v kvalitě svalovin (tedy bílkovin), ale v zastoupení jednotlivých mastných kyselin v tělesném a orgánovém tuku (v játrech). Zatímco kapr má ve 100 gramech masa 200 miligramů Omega-3 mastných kyselin a pstruh 500 miligramů, losos 1600 miligramů a sleď dokonce 1700. Naopak u nás tolik oblíbený tuňák má v sobě tři až čtyřikrát méně Omega-3 mastných kyselin než losos.

Vědci prokázali, že omega 3 mastné kyseliny mají nejen protizánětlivé účinky, ale zdají se být nezbytné pro rozpoznávací funkce jako je paměť i výkonnost mozku.

 

Připravila: Zuzana
Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků