Zdraví

Zpomalte stárnutí: nejezte pšenici

Sbírání kytiček

Naše odbornice na zdravý životní styl Vanda Štichová se pustila do speciální bezlepkové diety a zaznamenala nečekané výsledky. I my jsme je na ní pozorovali, tak jsme ji poprosili, ať nám poradí, jak na to. My v redakci se k jejímu držení stále chystáme. Já už mám doma všechny ingredience na ořechový chléb. Jen ho upéci. A co tedy říká Vanda?

Jsem dlouholetým zastáncem zdravého životního stylu, nadšeným zastáncem pohybu a všemožných způsobů, jak tělo i ducha udržet co nejdéle fit, prostě, jak zdravě stárnout. Více než 10 let provozuji wellness a beauty studio, sama neustále studuji a sleduji nejnovější trendy v zahraničí, zkouším vše na své vlastní kůži a kůži svých přátel i klientů, poslouchám jejich zpětné vazby a radím se s kolegy, když váhám nebo si nevím rady se záplavou každodenních, nových informaci a moderních technologií. O své letité zkušenosti se budu na těchto stránkách ráda dělit.

Mám za to, že 80 % úspěchu při udržení dobré kondice tkví v tom, co jíme. Zbytek v pohybu, pitném režimu, případně výběru správných doplňků výživy, kosmetických přípravků či využití moderních technologií. Proto si budeme v prvních týdnech povídat o jídle.

Před rokem se mi dostala do rukou kniha významného preventivního kardiologa dr. Williama Davise, jež propaguje život bez pšenice. Zaujala mne natolik, že od té doby se o problematiku intenzívně zajímám, dokonce, i když netrpím žádnými obtížemi, ani nemám nadváhu, se podle ní stravuji. Než jsem začala, nic mi nebylo, teď je mi ještě líp.
 

Účinky pšenice

Postupně rozebereme téměř nikdy nekončící seznam destruktivních účinků pšenice. Negativní účinek na mozek, střeva, cévy i kosti a představte si, že i na kůži!

  • „Umí“ urychlit stárnutí kůže, jako jsou vrásky a ztráta pružnosti
  • Způsobuje tloustnutí
  • Vede do pekla cukrovky
  • Má „zásluhy“ na artritidě
  • Ničí klouby víc, než si umíme představit
  • Podílí se na očních zákalech
  • Přičtěme ji i demenci
  • Pšeničný lepek způsobuje celiakii atd., atd.

 

To je jen začátek. Aby byl pozitivní, následuje předlouhý seznam potravin, které lze konzumovat, když „zahodíme“ pšenici. Pak přijdou recepty i jídelníček. Kdo chce, ať se připraví, že bude zdravý.


Neomezeně lze konzumovat:

  • zeleninu – všechnu kromě brambor a kukuřice, včetně hub, bylinek a zeleninových šťáv
  • syrové ořechy a semena – mandle, vlašské ořechy, pekany, lískové ořechy, para, pistácie, kešu, makadimiové, arašídy (nasucho pražené nebo vařené), slunečnicová, dýňová a sezamová semínka, ořechová jídla
  • oleje – extra panenský olivový, avokádový, z vlaškých ořechů, kokosový, kakaové máslo, olej z lněného semínka, makadamií a sezamu
  • maso a vejce – kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové, zvěřina, ryby, seafood, vejce včetně žloutků
  • sýry
  • dochucovadla bez cukru – hořčice, křen, salsa, majonéza, ocet, worchester, sojová omáčka, omáčky z chilli

 

  • ostatní – lněné semínko drcené nebo mleté, avokádo, olivy, kokosové ořechy, koření, kakao (neslazené), hořká čokoláda max. 40 g, kokos, kokosové mléko


V omezeném množství:

  • nesýrové mléčné výrobky – mléko, cottage sýr, jogurt, máslo
  • ovoce – nejlepší jsou bobule – borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky a třešně, Pozor na ovoce s vysokým obsahem cukru – ananas, papája, mango, banán, vyhýbat se sušenému ovoci s vysokým obsahem cukru, hlavně fíkům a datlím
  • celozrnná kukuřice (nezaměňovat s kukuřičnou moukou nebo škrobem)
  • ovocné šťávy
  • nepšeničné nelepkové obilniny – merlík chilský (quinoa), proso, amarant, pohanka, rýže, oves, divoká rýže
  • luštěniny – fazole, cizrna, čočka, brambory i sladké
  • sojové výrobky – tempeh, tofu, miso, sojové boby


Vzácně nebo vůbec:

  • pšeničné výrobky – chleba, těstoviny, nudle, sušenky, koláče, záviny, cukroví, snídaňové cereálie, palačinky, vafle, pita, kuskus, žito, bulgur, ječmen
  • nezdravé oleje – fritovací, vícenasycené – hlavně kukuřičný, slunečnicový, sojový, řepkový
  • bezlepková jídla s obsahem škrobu
  • sušené ovoce s vysokým obsahem cukru – fíky, datle, rozinky atp.
  • sladkosti – zmrzlina, ovocná dřeň, bonbony, energetické tyčinky
  • sladidla bohatá na fruktózu – agávový sirup, med, javorový a kukuřičný sirup, sacharoza
  • slazená dochucovadla – marmelády, džemy, želé, kečup pokud obsahuje sacharozu nebo fruktozu v podobě kukuřičného sirupu, čatní


Různé doplňky:

  • olivy, avokádo, nakládaná zelenina, – chřest, papriky, ředkve, rajčata a syrová semena patří mezi nutriční doplňky, které přispívají k větší pestrosti stravy – pasty .- wasabi, hořčice, křen, z artyčoků, kapary, žampiony, česnek
  • Koření – všechny bylinky, pepř, sůl, curry, kurkuma atd.
  • Nápoje – především voda, čaje, káva, když alkohol, tak červené víno


Moje vlastní tipy:

  • dusím směsi různé zeleniny se zapečeným sýrem
  • sladím stévií nebo xylitolem
  • dělám si cheese cake bez sušenkového podkladu

 

Cítím se lehce, nulová flatulence, pravidelné vyprazdňování díky konzumaci velkého množství vlákniny a vlastnostem lněného semínka.

Chcete-li se autorky na něco zeptat, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová, www.studiovanda.cz
Foto: iStock
15. 1. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků