4 druhy podzimního ovoce, které útočí na zubní sklovinu Jak ji ochránit

Podzim. Období, kdy dozrává podzimní ovoce. Až si budete užívat téhle zlatem a někdy i deštěm a mlhou zalité idylky, nezapomeňte však myslet na svůj chrup.

4 druhy podzimního ovoce, které útočí na zubní sklovinu Jak ji ochránit
Zobrazit fotografii v galerii

Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji konzumujeme, dávají totiž našim zubům pěkně zabrat. 


Jablka

Traduje se, že jablko vyčistí zuby stejně jako zubní kartáček. S tím se ale nedá úplně souhlasit. Tím, že jablko okusujeme, můžeme opravdu odstranit z některých částí zubů povrchové nečistoty. Nicméně zubní hygienu rozhodně nenahradí. „Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Tyto kyseliny mění pH v našich ústech a doslova nám naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu,“ upozorňuje zubní lékařka Andrea Vágnerová. Sáhněte tedy raději jak po šťavnatém jablku, tak po kvalitním zubním kartáčku a dalším dentálním příslušenství. 


Hroznové víno 

Hroznové víno obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, ale také vysoký podíl cukrů. V průměru je to asi šestina váhy. Pokud si tedy dáme ke svačině 100 gramů tohoto ovoce, zkonzumujeme zároveň kolem 16 gramů cukrů, což jsou pro představu 3 – 4 lžičky. „Zbytky cukrů z ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu. Bakterie, které máme v ústech, totiž přeměňují tyhle zbytky cukrů na kyseliny, a ty vedou k demineralizaci zubní skloviny,“ zdůrazňuje Vágnerová. Pokud si častěji pochutnáváme na sladkém nebo kyselém ovoci, je lepší sáhnout rovnou po takové zubní pastě, která je určená přímo k boji s cukernými kyselinami. 


Borůvky a ostružiny

Lesní a zahradní bobule, zejména borůvky a ostružiny, se doporučují pro bohatost na antioxidanty. Jsou pro tělo důležité, protože mimo jiné zneškodňují volné radikály v našem těle. Šťávy z těchto bobulovitých pochoutek mají ale zároveň velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují. Dochází pak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Ideální je tedy konzumovat je takzvaně za čerstva a vcelku. Pokud si přece jen nedokážete odpustit jejich odšťavnění, sáhněte při pití po brčku, protože díky němu se pigment na zuby nedostane. Zvolit byste měli samozřejmě ekologickou formu brčka, doporučují se třeba ta vyrobená z nerezu, bambusu či kukuřice. 


Citrusové šťávy 

Pořádně žlutý citron si sice na zahradě neutrhneme, nicméně k období podzimu nerozlučně patří. Hlavně proto, že se snažíme posílit maximálně imunitu před blížící se chladnou zimou. I tady ale platí, že nic se nemá přehánět. Citrusové šťávy jsou opět potravinou, která je pro zuby agresivní, hlavně kvůli obsahu kyselin. „Vynechat je v jídelníčku určitě není řešením. Ideální je ale účinky kyselin minimalizovat. Třeba tím, že po vypití citrusové šťávy hned vypláchneme ústní dutinu obyčejnou vodou. Alternativou je taky konzumovat kyselé ovoce společně s neutrální potravinou, třeba s mléčným produktem,“ radí dentální hygienistka Iveta Stará. Podle ní jde totiž hlavně o to stimulovat produkci slin, které v uvozovkách naředí vzniklé kyselé prostředí v ústech. Docílíme toho třeba i žvýkačkou nebo bonbonem bez cukru.


Zdroj: Lesensky

Foto: Pixabay

DISKUZE K ČLÁNKU

2

Je mi už přes sedmdesát. Ovoce jím všechno. Zuby mám zatím všechny a nikdy neuvažuji co mi neprospěje, či ublíží. Nic se nesmí přehánět.

ODPOVĚDĚT

2

Tak nevím, vitamíny tělo také potřebuje

ODPOVĚDĚT

2

Koukám, že už je zase všechno jinak. To, co dřív pomáhalo, dnes škodí.

ODPOVĚDĚT

1

ano, pořád je vše jinak, nejlépe je řídit se vlastním rozumem, pokud nám ještě nějaký zbyl, po všech reklamních masážích

ODPOVĚDĚT

2

jo jo je to tak alspoň je důvod ke zdražování

ODPOVĚDĚT

3

jíme hodně jablka

ODPOVĚDĚT

1

Ty borůvky vypadají krásně, hned bych si dala.

ODPOVĚDĚT

3

to už řešit nemusím

ODPOVĚDĚT

1

bez zoubků? To je nepříjemné

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (9 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Co trápí náš chrup

Co trápí náš chrup

Zuby jsou naší vizitkou. Správnou péčí a dodržováním hygienických návyků totiž můžeme přecházet mnoha zdravotním...

Gangrenózní zub? Nejčastější příčinou je neléčený zubní kaz

Ačkoli je zubní kaz jedním z nejčastějších důvodů návštěv u stomatologa, mnozí lidé se i...

Titulka pro: Vademecum s vitaminy

Vademecum s vitaminy

Krásně bílé a zdravé zuby jsou naší vizitkou. Abyste se za svůj chrup nemuseli stydět,...

Jak na zářivý a zdravý chrup

Jak na zářivý a zdravý chrup

Úsměv jako dvě řady bílých perel se dnes stává samozřejmostí. Nejen oči jsou branou do...

Titulka pro: Pro zářivý úsměv

Pro zářivý úsměv

Dodat zubům trochu lesku a rozzářit svůj úsměv můžete nejen profesionálním bělením, ale vyzkoušet můžete...

Titulka pro: Jak se staráme o zuby

Jak se staráme o zuby

Staráte se správně o své zuby? Mobilní Zdravotně preventivní centrum Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE a sdružení...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

NÁPLNĚ DO ELEKTRONICKÝCH CIGARET

Zdravím, máte prosím zkušenost s náplněma do ...

VITAMÍNY V TĚHOTENSTVÍ

Ahoj, měla bych dotaz na maminky. Zajímalo by mě jestli jste ...

PRODIETIX

Je tu nějaký dobrák, který drží tady tu dietu i přes ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz