
Možná už je dobře znáte, ale třeba vás překvapí, kolik vitamínů a jiných, tělu prospěšných látek, obsahují. Posuďte sami:
Dýně
Stále oblíbenější dýně snad ani nemůže v repertoáru podzimní kuchyně chybět. Její hlavní předností je to, že se dá zpracovat nejenom do hlavních jídel a polévek, ale jsou z ní i výborné dezerty, koláče, buchty a další sladké dobroty. Vybrat si můžete hned z několik odrůd, které naleznete v každém obchodě. Zatím, co špagetová dýně se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo Hokaido dýni můžete použít i do sladkých.
„Výhodou je, že pokud není porušená, dlouho vám vydrží. A čím déle ji uchováte, tím výraznější chuť a obsah vitamínů bude mít. Ale zase to nepřežeňte, pak riskujete, že bude vláknitá a bledá. Obecně platí, že je dobré ji zpracovat do 2-3 měsíců,“ uvádí Vojtěch Havránek z firmy Titbit. Dýně je bohatá na vitamíny a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.
Řepa
Věděli jste, že řepa se dostala do Evropy z Babylonie? V antické době se používala hlavně jako lék a není divu – vitamíny je totiž přímo nabitá. Při nachlazení oceníte především vitamín C, a pokud byla řepa sklizená na podzim, bude ho mít až dvojnásobné množství. U řepy totiž platí, že čím déle je v zemi, tím více vitamínů obsahuje. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu ale také pěkné nehty a vlasy, které dostanou v chladném počasí zabrat. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy.
Vedle řepy červené můžete narazit také na řepu žlutou, která má jemnější chuť, nebo řepu chioggiu. Po rozkrojení vás čeká krásná podívaná, jelikož má sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodit se bude hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.
Topinambur
Někdy se můžete setkat i s názvem židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. To vše jsou různé názvy pro jeden druh slunečnice, jejíž jedlou částí jsou hlízy. Jsou křehké a jejich slupka je zbarvená od bílého přes žlutý, až po červený odstín. Díky tenké slupce je nemusíte loupat, pouze je dobře omyjte a uvařte jako brambory. Ve Francii je vyhlášenou pochoutkou topinamburová polévka, která se nezahušťuje a nechá se tak vyniknout typická oříšková chuť.
Oproti bramborům obsahují však méně škrobu a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i diabetici, a který snižuje cholesterol a krevní cukr. Topinambury jsou cenným zdrojem minerálních látek, jako je hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a zinek. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín A, D, B, nebo provitamín A. Vysoký obsah vlákniny, esenciálních aminokyselin, kyseliny jablečné, citronové a jantarové, přináší další benefity pro zdraví.
Zázvor
Asi většina z nás si nedokáže představit podzim a zimu bez zázvoru s citronem a medem. Často je to první surovina, po které sáhneme, když jsme nachlazení, a to hlavně pro jeho antibakteriální účinky. Stejně spolehlivě pomůže i při žaludečních potížích, jelikož zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje prostředí žaludku.
Svou typickou vůni má díky zázvorovým silicím, štiplavou chuť pak po gingerolu. Ze zázvoru se zpracovává oddenek, který se dá použít čerstvý i sušený jako koření. Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně, nebo do různých moučníků. Je také obsažen v perníkovém koření.
Kaštany
Pokud si letos na podzim dáte kaštany, nejenom, že si skvěle pochutnáte, ale také si tím zlepšíte náladu. Obsahují vitamín B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Jejich velkou předností je to, že čistí játra. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici.
Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. U nás se nejčastěji setkáte s pečenými kaštany, které jsou vyhledávanou pochoutkou na každém Vánočním trhu. Výtečné je také kaštanové pyré, nebo pyré z jablek a kaštanů či jiné dezerty. Skvěle se hodí k masu, nebo jestli máte rádi nádivku, zkuste do ní přidat kaštany.
Připravila: red
Foto: Titbit