
Příblížit se doporučení, že by člověk měl nejvíce jíst to, co pochází z jeho nejbližšího okolí, a nedováží se stovky kilometrů z daleké ciziny, nemusí být až tak těžké. Jde to dokonce i s potravinami, jež možná považujete za natolik běžné, že už jim nepřikládáte žádnou váhu. A přitom vám dokážou prospět.
Prima pohanka
Pohanka u nás bývala kdysi běžnou součástí jídelníčku, pak se postupně vytratila, a dnes se znovu vrací. Je totiž přirozeně bezlepková a nízkokalorická. „Pohanka obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Je bohatá na hořčík, mangan, zinek, železo a jiné prospěšné látky. Její předností je i obsah rutinu neboli vitamínu P, který patří mezi antioxidanty, posiluje imunitu. Pomáhá také udržovat zdravé cévní stěny, čímž předchází srdečním chorobám,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.
Lákavé luštěniny
Čočka a hrách obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Tyto látky se podle trenérky Kateřiny Hollerové z Contours vyplatí rovněž při hubnutí. „Luštěniny jsou zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je velmi nízkokalorická, přitom však dokáže zasytit na dlouhou dobu. Obsahují také poměrně málo tuků, přičemž jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a bílkovin,“ uvádí odbornice. A kdybychom se chtěli zaměřit jen na určitou skupinu vitamínů, nelze opomenout ty řady B. Naše tělo si je neumí uložit do zásoby, proto je nutný jejich každodenní příjem. Kromě jiného zamezují vzniku aftů, prasklým koutkům úst, padání vlasů nebo únavě.
Významná vajíčka
Řešíte dilema, zda jíst vajíčka, nebo si je dávat raději jen občas? Jistě nejste sami. „Vejce byla výživovými odborníky dlouhou dobu považována za tabu pro svůj vysoký obsah cholesterolu. Nejnovější vědecké studie ale dokazují, že jejich konzumace nemá na hladinu krevního cholesterolu žádný vliv,“ zdůrazňuje nutriční specialistka. Jsou plná vitamínů a minerálních látek a hlavně mají spoustu bílkovin.
Rychlá svačina
Nemáte čas chystat si něco malého k snědku? Tak si odsypte pár vlašských nebo lískových ořechů, bohatých na nenasycené mastné kyseliny, a vezměte si je do práce. Tam si můžete uvařit také čaj ze šípků, jež jsou výtečnou zásobárnou vitamínu C. Sušené plody se dají běžně koupit i v zimě. Jak ořechy, tak šípky lze směle označit za české superpotraviny.
Chutný chleba
Nebojte se občas sáhnout po chlebu, jen si pečlivě vybírejte, kterému dát přednost. „Například žitno-pšeničný nebo žitný kváskový chléb obsahuje navíc i vitamíny skupiny B, železo a vápník. Díky vysokému množství vlákniny příznivě působí proti civilizačním chorobám, může snižovat hladinu cholesterolu, a díky probiotickým látkám zlepšuje prostředí v tlustém střevu,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.
Připravila: Marcela
Foto: iStock