6 dietních pomocníků v kuchyni

Co uvařit, když teploty atakují třicítku a vám se nechce strávit ten krásný slunečný den v kuchyni? A navíc, co do jídelníčku přidat, aby vaše kila zůstaly v normě, a případně jste se nějakých během prázdnin zbavila?

6 dietních pomocníků v kuchyni
Zobrazit fotografii v galerii

Pstruh duhový 

(100 g – 205 kJ/49 kcal) 


Vyměňte importované ryby za českého říčního krále – pstruha duhového – a vychutnejte si jeho lahodnou chuť. Tepelnou přípravou se jeho kalorická hodnota zvyšuje, proto jej doporučujeme vařit a v páře anebo na grilu bez tuku. Pstruh je jako většina sladkovodních ryb zdrojem bílkovin, vitaminů A, B12, D, jodu a omega-3 mastných kyselin. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou lidský mozek mění na hormon tzv. dobré nálady serotonin. Pravidelná konzumace ryb snižuje riziko nemocí krevního oběhu a srdečních chorob. Pozitivně působí na zdravý vývoj kostí, očí a mozku a zmírňuje některé příznaky lupenky. 


Bílý jogurt

(100 g – 262 kJ/62 kcal)

Jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se po dobu 4 až 8 hodin při teplotě 40 °C vyvíjí bakterie mléčného kvašení. V kuchyni se používá především ve své čerstvé podobě. Kombinuje se s ovoce i se zeleninou. Používá se k přípravě dipů, zálivek do salátů apod. Kromě bílkovin obsahuje vitaminy A, B2, B12 a D, kyselinu listovou a vápník. Je zdrojem probiotických kultur, mezi které patří např. Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Zařazením bílého jogurtu do jídelníčku zlepšíte své zažívání a posílíte obranyschopnost střevní mikroflóry a imunitní systém. 


Cuketa

(100 g – 80 kJ/19 kcal)

Cuketa je velmi podobná okurce s tím rozdílem, že ji můžete tepelně upravovat. Mladé cukety se hodí k přípravě salátů, chutné jsou i připravené v páře nebo na grilu. Díky svému složení je cuketa nízkokalorická. Téměř z 90 % je tvořena vodou, obsahuje vlákninu, vitaminy A, E a vitaminy skupiny B a je zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa, mědi a zinku. Cuketa se využívá při detoxikaci organismu, pomáhá odstraňovat toxiny z těla, zlepšuje trávení a působí protizánětlivě. 


Jahody

(100 g – 131 kJ/32 kcal)

Jahody patří mezi oblíbené ovoce všech gurmánů. Jejich sladkou chuť oceníte v syrové podobě, v dezertech, jahodových moštech, marmeládách apod. Jahody jsou překvapivě nízkokalorické, z 87 % obsahují vodu, velké množství vlákniny a lehce stravitelnou fruktózu. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C a E a organických kyselin. Z minerálních látek nabízejí především bor, draslík, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru a vápník. Jahody pomáhají posilovat metabolismus, využívají se např. při léčbě srdečních chorob a při chudokrevnosti. Mají protizánětlivé účinky a používají se k pročištění zažívacího traktu a ke zlepšení látkové výměny. 


Řeřicha zahradní

(100 g – 60 kJ/15 kcal)

Řeřicha se v kulinárním světě používá k dochucování méně výrazných jídel. Má pikantní chuť připomínající kedlubnu nebo ředkvičku. Přidává se v syrovém stavu do salátů, nádivek, omelet nebo do pomazánek. Kombinuje se s mléčnými produkty. Řeřicha obsahuje velké množství vitaminu C, dále pak vitaminy B a K, železo, draslík, vápník, síru, hořčík a chlorofyl. Příznivě ovlivňuje metabolismus, zlepšuje trávení, ovlivňuje látkovou výměnu, krvetvorbu a činnost žlučníku. 


Panenský olivový olej

(1 g – 37 kJ/9 kcal)

Panenský olivový olej se vyrábí lisováním celých plodů oliv zastudena. Od ostatních druhů olivových olejů se liší výjimečnou chutí i složením. Používá se převážně ve studené kuchyni do salátů a do studených omáček nebo k dochucování již hotových omáček a polévek. Panenský olivový olej obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty vitaminu E a polyfenolu. Při pravidelné konzumaci snižuje olivový olej hladinu LDL cholesterolu v krvi, chrání žaludeční a střevní sliznici, zlepšuje funkci jater, žlučníku a slinivky a zpomaluje stárnutí.


Připravila: Eva Č.

Foto: 

DISKUZE K ČLÁNKU

3

zdravé potraviny

ODPOVĚDĚT

3

výborné,cuketu pěstujeme,letos se jí daří

ODPOVĚDĚT

2

Také mám letos hodně cuket. Máme ji rádi na různé způsoby.

ODPOVĚDĚT

4

Letos se cuketám daří, jen vláhy je málo.

ODPOVĚDĚT

1

Kytička bude odpoledne?

ODPOVĚDĚT

3

jsou to moc dobré potraviny

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (6 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Fit a štíhlé do plavek: lekce zdravého hubnutí II.

Fit a štíhlé do plavek: lekce zdravého hubnutí II.

Jak už jsem zmínil minule, pro začátek je velmi důležité vytvořit si reálný plán zdravého...

Olga Šípková odpovídá na nejčastější dotazy o hubnutí

Po novém roce se to všude hemží zaručenými návody na hubnutí. Vybrat z nich jeden...

Jak se projíst k sexy tělu

Jak se projíst k sexy tělu

Toužíte po sexy postavě a dodržujete zdravý životní styl, ale stále se vám nedaří obléknout...

Mám hubnout s odborníky nebo na vlastní pěst?

Potřebujete zhubnout, nejlépe ihned a nevíte si rady. Je lepší se do hubnutí pouštět na...

Titulka pro: Diety do plavek a poruchy příjmu potravy: Můžou spolu souviset?

Diety do plavek a poruchy příjmu potravy: Můžou spolu souviset?

Léto láká k vodě a to nás, zástupkyně ženského pohlaví pomalu bez ohledu na věk,...

Hubnete do plavek?

Hubnete do plavek? Zázračné pilulky nestačí

Ano, je to zase tady. Přichází období, kdy začínáme řešit hubnutí do plavek. Všechny totiž...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

ZMRZLINA

Letošní dovolenou jsme strávili celá rodina v Lednici na ...

REPELENT

Má někdo zkušenost s přírodním repeelntem vhodným i pro ...

AKTOVKA BAAGL Z POMPA

Zdravím, vybrala jsem dcerce aktovku s plyšovou pandou od ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz