Zdraví

6 dietních pomocníků v kuchyni

Co uvařit, když teploty atakují třicítku a vám se nechce strávit ten krásný slunečný den v kuchyni? A navíc, co do jídelníčku přidat, aby vaše kila zůstaly v normě, a případně jste se nějakých během prázdnin zbavila?

Pstruh duhový 

(100 g – 205 kJ/49 kcal) 

Vyměňte importované ryby za českého říčního krále – pstruha duhového – a vychutnejte si jeho lahodnou chuť. Tepelnou přípravou se jeho kalorická hodnota zvyšuje, proto jej doporučujeme vařit a v páře anebo na grilu bez tuku. Pstruh je jako většina sladkovodních ryb zdrojem bílkovin, vitaminů A, B12, D, jodu a omega-3 mastných kyselin. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou lidský mozek mění na hormon tzv. dobré nálady serotonin. Pravidelná konzumace ryb snižuje riziko nemocí krevního oběhu a srdečních chorob. Pozitivně působí na zdravý vývoj kostí, očí a mozku a zmírňuje některé příznaky lupenky. 

Bílý jogurt

(100 g – 262 kJ/62 kcal)

Jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se po dobu 4 až 8 hodin při teplotě 40 °C vyvíjí bakterie mléčného kvašení. V kuchyni se používá především ve své čerstvé podobě. Kombinuje se s ovoce i se zeleninou. Používá se k přípravě dipů, zálivek do salátů apod. Kromě bílkovin obsahuje vitaminy A, B2, B12 a D, kyselinu listovou a vápník. Je zdrojem probiotických kultur, mezi které patří např. Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Zařazením bílého jogurtu do jídelníčku zlepšíte své zažívání a posílíte obranyschopnost střevní mikroflóry a imunitní systém. 

Cuketa

(100 g – 80 kJ/19 kcal)

Cuketa je velmi podobná okurce s tím rozdílem, že ji můžete tepelně upravovat. Mladé cukety se hodí k přípravě salátů, chutné jsou i připravené v páře nebo na grilu. Díky svému složení je cuketa nízkokalorická. Téměř z 90 % je tvořena vodou, obsahuje vlákninu, vitaminy A, E a vitaminy skupiny B a je zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa, mědi a zinku. Cuketa se využívá při detoxikaci organismu, pomáhá odstraňovat toxiny z těla, zlepšuje trávení a působí protizánětlivě. 

Jahody

(100 g – 131 kJ/32 kcal)

Jahody patří mezi oblíbené ovoce všech gurmánů. Jejich sladkou chuť oceníte v syrové podobě, v dezertech, jahodových moštech, marmeládách apod. Jahody jsou překvapivě nízkokalorické, z 87 % obsahují vodu, velké množství vlákniny a lehce stravitelnou fruktózu. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C a E a organických kyselin. Z minerálních látek nabízejí především bor, draslík, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru a vápník. Jahody pomáhají posilovat metabolismus, využívají se např. při léčbě srdečních chorob a při chudokrevnosti. Mají protizánětlivé účinky a používají se k pročištění zažívacího traktu a ke zlepšení látkové výměny. 

Řeřicha zahradní

(100 g – 60 kJ/15 kcal)

Řeřicha se v kulinárním světě používá k dochucování méně výrazných jídel. Má pikantní chuť připomínající kedlubnu nebo ředkvičku. Přidává se v syrovém stavu do salátů, nádivek, omelet nebo do pomazánek. Kombinuje se s mléčnými produkty. Řeřicha obsahuje velké množství vitaminu C, dále pak vitaminy B a K, železo, draslík, vápník, síru, hořčík a chlorofyl. Příznivě ovlivňuje metabolismus, zlepšuje trávení, ovlivňuje látkovou výměnu, krvetvorbu a činnost žlučníku. 

Panenský olivový olej

(1 g – 37 kJ/9 kcal)

Panenský olivový olej se vyrábí lisováním celých plodů oliv zastudena. Od ostatních druhů olivových olejů se liší výjimečnou chutí i složením. Používá se převážně ve studené kuchyni do salátů a do studených omáček nebo k dochucování již hotových omáček a polévek. Panenský olivový olej obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty vitaminu E a polyfenolu. Při pravidelné konzumaci snižuje olivový olej hladinu LDL cholesterolu v krvi, chrání žaludeční a střevní sliznici, zlepšuje funkci jater, žlučníku a slinivky a zpomaluje stárnutí.

Připravila: Eva Č.

Foto: 


Diskuze: příspěvků