Zdraví

7 druhů vody. Jakou pijete vy?

Letošní rok má na konci šťastnou sedmičku, tak si na ni pojďme připít. Ovšem Silvestr už je za námi… Co tedy nalít do sklenky? Vodu!

Ostatně vodu, na rozdíl od sektu, pijeme denně. Aby se vám nikdy „nepřepila“, zkuste střídat různé druhy. 

Z ledovce 

Ledovcová voda obsahuje velký podíl přírodního kyslíku, vyznačuje se vysokým pH a nízkou mineralizací. Najdete ji třeba na Islandu, kde vyvěrá z pramene Kaldárbotnar na sopečném podloží, které funguje jako přírodní filtr (jde o vodu z tajících ledovců a sněhu). Tamní plošiny, tvořené převážně čedičem, jsou staré kolem 16 000 000 let. 

Artézská

V Norsku se nachází nedotčené podzemní zdroje takzvané artézské vody, která protéká vrstvami písku a horniny a samovolně vyvěrá. Označení artézská studna si možná vybavíte jako symbol starověkých egyptských a syrských legend, ovšem až francouzský kraj Artua dal vodě své jméno. Od jiných podzemních vod se liší jedinečným geologickým uložením. 


Alpská minerálka

Alpská minerální voda je výsledkem přírodní filtrace, která trvá pěkně dlouho (obvykle až 15 let). Obsahuje hojně vápníku, sodíku, hydrouhličitanu a síranu, díky čemuž získává svoji nezaměnitelnou chuť a „barvu“; je křišťálově čistá. Známou oblastí, odkud pochází jedna z nejkvalitnějších minerálních vod, je vysokohorský Národní park Vysoké Taury v rakouských Alpách. 


Voda z Čech 

Samozřejmě i my máme svou vodu, přesněji, dva typy vod. Pramenitá se bez jakýchkoliv úprav a příměsí stáčí rovnou do lahví, například jde o vodu z Adršpašsko-teplických skal. Několik desítek metrů hornin zde působí jako přírodní filtr. Přírodní minerální voda je slabě mineralizovaná a pochází z podzemního zdroje schváleného MZ ČR. Upravovaná smí být pouze do určité míry tak, aby se nezměnil charakter jejího složení. 


Perlivá minerálka z Francie 

Jako unikát se vnímá přírodní perlivá minerální voda. „Obsahuje pouze minerální soli a přírodní plyn. Nejznámější přírodně perlivá minerální voda pochází z Francie a vyznačuje se stálým složením a nízkým obsahem sodíku. K dostání je i v několika přírodních příchutích a najdete ji například ve water menu v síti hotelů OREA HOTELS & RESORTS,“ uvádí barman Martin Baťha. 


Populární kohoutková 

Její chuť se odvíjí od množství látek, které zamezují růstu bakterií. Protože neexistuje jednotná úprava této vody, v závislosti na jednotlivých krajích se chuť mění. Rozdíl je rovněž patrný mezi vodou ve městě a na vesnici, kde do kohoutku proudí například rovnou ze studní. Pro nejmenší Kojenecká voda pochází z chráněného podzemního zdroje a smí se upravovat jen UV paprsky, ničím jiným. Lze však do ní přidávat oxid uhličitý. Tato voda se posuzuje nejpřísněji. 


Připravila: mar 

Foto: iStock


Diskuze: příspěvků