Krása

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Sbírání kytiček

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na stárnutí našeho těla.

Pitný režim již dodržujete, jak jsem se naučili v díle I. Další faktor, který ve velké míře ovlivňuje proces mládnutí neboli náš biologický věk, je strava.

Četnost porcí

Víte, že existují lidé, kteří dovedou pracovat s energiemi, dovedou využívat potenciál stravy ze 100 % a dovedou jíst velmi pomalu? Konzumují 2 nebo i někteří pouze jednu porci jídla za den, i přesto jejich tělo i mysl jsou ve vynikající kondici do vysokého věku. Bohužel většinu národa tyto techniky nemá zažité ani se je nechce naučit. Pro ty to znamená jíst v menších porcích vícekrát za den.


Pokud budete jíst pouze ráno a večer, budete dohánět to, co jste přes den nestihli, pak váš trávicí trakt bude obrovsky zatěžován, bude vznikat mnoho škodlivin, bude dlouhodobě narušeno vnitřní prostředí těla, organismus bude rychleji stárnout a budou vznikat civilizační choroby.


Vliv stravy na mládnutí – zákon č. 1 = Budete mládnout, pokud se nebudete přejídat, budete jíst pravidelně a budete jíst pomalu.


Jestliže jsme se shodli, že přejídání škodí našemu zdraví a je vznikem rychlejšího procesu stárnutí, tak je důležité se zaměřit na další krok.


Doporučené potraviny pro podporu mládnutí

Dovolím si zde uvádět potraviny, které blahodárně působí na regenerace organismu, na jeho vnitřní prostředí tzv. acidobazitu, působí na ochranu buněk, ovlivňují stav naší kůže a pozitivně zasahují do orgánových soustav člověka. Postupně probereme zeleninu, ovoce, semínka, ořechy, zdravé oleje a bylinky.


Kvalita potravin

Vím, že v dnešní době je kvalita potravin hodně probíraná. I přesto se tím zabývá málo lidí. Na vše se dívají jen skrze cenu. Složení potravin většina lidí neřeší. Buď nemají důvod, protože se nezajímají o prevenci a o své zdraví, nebo jsou jen líní. Přece je normální se trochu orientovat v tom, co každý den jím, ne?


Základ, abych mohl posoudit kvalitu dané potraviny, je nutnost podívat se na její složení. Každý kvalitní výživový poradce vás naučí, jak se pozná kvalitní složení dané potraviny. Nebo se vzdělávejte na internetu, případně na kurzech.


Zelenina

Každá potravina, kterou sníme, v našem těle vyvolá určitou reakci. Buď zásaditou nebo kyselou. Podle toho také máme tělo spíše překyselené nebo zásadité. Většina lidí je silně překyselená tím, že konzumují klasické nezdravé potraviny (hodně masa, kravských mléčných výrobků, obilovin, sladkostí a sladkých nápojů, uzenin). Pokud máme tělo překyselené, tělo více chřadne, postupně se ničí celé orgánové soustavy, vznikají civilizační choroby a tělo velmi rychle stárne.


Vliv stravy na mládnutí – zákon č. 2 = Budete mládnout, pokud budete ve stravě omezovat maso (zaměřit se spíše na konzumaci ryb), omezovat tučné kravské mléčné výrobky, vynecháte sladkosti a sladké nápoje, uzeniny a bílé pečivo.


Pokud chceme podpořit mládnutí, budeme se snažit výše uvedené potraviny velmi omezovat v našich jídelníčkách. A naopak navyšovat množství zeleniny nebo ještě lépe syrových zeleninových šťáv. Skvělá zpráva je ta, že zelenina patří mezi potraviny, které dostávají naše tělo do zásaditých hodnot. Čím více zeleniny denně sníme, tím naše tělo posouváme blíže k hodnotám 7,0-7,3 pH, které znamenají zásaditý stav našeho těla. Tím se nastartuje mnoho ozdravných a regeneračních procesů a při dlouhodobém zaměření se na tento stav vaše tělo bude rychle mládnout.


Vliv stravy na mládnutí – zákon č. 3 = Budete mládnout, pokud ke každému jídlu sníte zeleninový salát, případně tepelně upravenou zeleninu a zařadíte do jídelníčku čerstvé zeleninové šťávy.


Je vhodné držet se zásady, čím pestřejší škála zeleniny, tím lépe. V následujících řádcích si uvedeme několik tzv. superpotravin z řad zeleniny, které jsou opravdu vyjímečné svým obsahem zdravotně prospěšných látek.


Červená řepa

Pomáhá snižovat množství škodlivin v těle a slouží jako silná prevence proti rozvoji srdečních onemocnění a mrtvice. Obsahuje mnoho draslíku, který je velmi cenný minerál pro naše tělo, obzvláště srdce.


Kapusta

V tomto druhu najdeme nám již známé látky isothiokyanáty a sulforafany, které mají silný protirakovinný účinek. V kapustě také najdeme mnoho draslíku, vitamínu K a trochu beta-karotenu. Kapusta může zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva a také rakovině prsu.


Brokolice

Brokolice je mezi zeleninou skutečnou královnou. Obsahuje látky tzv. isothiokyanáty, jež bojují proti vzniku rakovinných buněk. Brokolice také velmi účinně působí proti rakovině prsu.


Zelí

Zelí je úžasným bojovníkem proti rakovině, obzvláště rakoviny prsu a prostaty. Látky v zelí jsou velmi mocné zbraně proti kardiovaskulárním onemocněním. Obsahuje vápník, hořčík, draslík, vitamin C, karotenoidy jako lutein a zeaxantin pro zdraví našich očí.


Pampeliška

Pampeliška spolu s ostropeřcem mariánským je nejdoporučovanější bylinou pro detoxikaci jater a žlučníku. Obsahuje také druh vlákniny pektin, která snižuje hladinu cholesterolu a působí blahodárně na nás trávicí trakt.


Mrkev

Mrkev je známá vysokým obsahem karotenoidů (lidé většinou znají pouze beta-karoten). Vysoký příjem těchto látek je spojován až s 50% úbytkem případů rakoviny močového měchýře, děložního čípku, prostaty a tlustého střeva. A 20% úbytek rakoviny prsu po menopauze. Mrkev díky luteinu a zeaxantinu působí blahodárně na naše oči. Nejlépe je jíst tepelně upravenou mrkev s trochou zdravých olejů, více využijete obrovský potenciál této zeleniny.


Houby

Určitě také zařaďte do svého jídelníčku houby. Mezi houby s nejvýraznějšími léčivými účinky naše lidské zdraví patří Maitake, Šitake a Reiši. Houby dokážou absorbovat a následně vyloučit toxické látky z našeho těla. Látky v houbách, tzv. betaglukany, stimulují imunitní systém.


Cibule

Cibule je zelenina se silnými protirakovinnými účinky. K cibuli neodmyslitelně patří česnek, pórek a šalotka. Tyto druhy zeleniny pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují krevní tlak a snižuje krevní tuky.

Věřím, že jsem vám ukázal, že existuje mnoho velmi zajímavých druhů zeleniny s blahodárnými účinky na tělo i na proces mládnutí. V následujících dílech budeme probírat další potraviny chlubící se svými omlazujícími vlivy na organismus.

Autor: Martin Škába
Foto: iStock
8. 5. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků