Zdraví

Ať máte zdravé srdce!

Sbírání kytiček

Srdečně cévní onemocnění mají na svědomí více než polovinu všech úmrtí a postihují čím dál mladší ročníky. Jestliže se ve vaší rodině vyskytly potíže se srdcem, je velmi důležité, abyste si to svoje pečlivě hlídali a chodili na preventivní prohlídky.

Genetická dispozice je totiž jedním z velice významných rizikových faktorů. Zdraví svého srdce bychom si ale měli hlídat všichni. Co je tedy dobré dodržovat?

Většinu zdraví prospěšných a výživných látek bychom měli přijímat především z potravin a proto bychom měli denně konzumovat stravu bohatou na zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a vlákninu. Nepřehánějte to se solí, protože zvyšuje krevní tlak. Místo ní používejte bylinky nebo koření.

Jako vždy platí, že méně je více, a tak příjem jídla rozdělte do pěti menších denních dávek a abyste si byli jisti, že na vašem talíři je to, co pro vaše zdravé srdce potřebujete, rozdělte talíř na části: polovinu by měla tvořit zelenina, ¼ kvalitní bílkoviny (například luštěniny) a ¼ by měla tvořit ryba nebo netučné maso. Vyhýbejte se také sladkostem plným rafinovaného cukru a prázdných kalorií.


Pozor na tuk

Součástí zdravého jídelníčku by měly být i kvalitní tuky. Převažovat by měly ty „dobré“, tedy rostlinného původu a rybí tuk, nad těmi „špatnými“ živočišného původu. Ty totiž obsahují nasycené mastné kyseliny, které se podílejí na zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Alespoň dvakrát týdně by se na našem stole měly objevit tučné mořské ryby, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, jako je losos, sleď, makrela nebo tuňák.

Z olejů dávejte přednost olivovému (výrazně snižuje cholesterol), ale i řepkovému (bylo prokázáno, že snižuje riziko infarktu a podporuje správnou činnost srdce a cév), konopnému, avokádovému nebo kvalitnímu slunečnicovému. Důležité je hlídat množství přijatých tuků, měly by tvořit max. 35 % vašeho denního energetického příjmu.

 

Přestaňte kouřit

Tento zlozvyk je pro vaše srdce doslova pohromou. Urychluje totiž rozvoj aterosklerózy a zvyšuje riziko infarktu. Statistiky dokazují, že člověk, který přestane s kouřením, má do dvou let stejné riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako nekuřák. Naopak pacient, který po infarktu kouřit nepřestane, si riziko další akutní příhody dokonce zdvojnásobí. Přestat kouřit je těžké, ale s pomocí odborníka (například z poradny pro odvykání kouření), je možné s ním skoncovat.


Více relaxujte

Stresu v dnešní době unikne jen málokdo. Přitom srdci škodí víc, než si myslíte. Když ho ze života nemůžeme škrtnout, měli bychom se naučit ho alespoň lépe zvládat. Pomoci může duševní hygiena. Ta klade kromě jiného důraz na správné hospodaření s časem a vlastními silami. Velmi důležitý je také kvalitní spánek. Během něj naše tělo regeneruje, zbavuje se škodlivých látek, obnovuje poškozené buňky a posiluje imunitu. Zároveň pozitivně ovlivňuje krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zapomínat bychom neměli ani na své koníčky a samozřejmě i na přiměřený společenský život a kontakty s přáteli.


Neseďte za pecí

Povalování na gauči u televize je sice pohodlné, ale svému zdraví tím příliš neprospějete. Pokuste se být trochu aktivnější. Začněte třeba tím, že přestanete používat výtah. Velkým bonusem je také chození do práce pěšky. Máte to daleko? Tak vystupte dvě tři zastávky před svou cílovou stanicí. Dvacet minut svižné chůze na ranním vzduchu vaše srdce ocení a navíc zhubnete i nějaké to kilo. Počítá se zkrátka každý pohyb.


Jeďte do lázní

Týden či dva odborně zaměřené péče v některých lázních pro vás bude doslova božím požehnáním. Nikde není psáno, že sem mohou jen pacienti po prodělaných srdečních příhodách. Naordinovat si léčbu v rámci prevence můžete sami. Jen pak musíte počítat s tím, že vám pobyt nebude hradit pojišťovna. Investice do vlastního zdraví se vám však bohatě vrátí.


Jídlo pro zdravé srdce

  • Určitě sáhněte po rajčatech, jejich pravidelná konzumace, stejně jako protlaků z nich, ochrání vaše srdce a cévy.
  • Přidejte i jablka, která posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, grapefruity, které disponují silnými antioxidačními vlastnostmi a posilují mimo jiné stěny cév.
  • Nezapomínejte ani na čekanku, která zabraňuje nadměrnému ukládání tuku v organizmu a je tedy účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému, jako je kornatění cév, vysoký krevní tlak, infarkt a mrtvice.
  • Chybět by rozhodně nemělo hroznové víno, které obsahuje vitaminy, minerální draslíkové soli nebo fosfor, hořčík a antioxidanty, které umí snižovat krevní tlak a zlepšují srdeční funkci.
  • Na antioxidanty jsou ale také bohaté borůvky, fazole nebo artyčoky. Určitě vás potěší, že doporučované je i kakao. Antioxidanty v něm obsažené působí blahodárně na srdeční tepny.
  • Červené víno obsahuje látku reveratrol, která funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.
  • Ke sklence vína si můžete udělat kvalitní hovězí steak, protože hovězí maso obsahuje kyselinu linolovou a je cenným zdrojem minerálních látek a omega 3 mastných kyselin, které srdci prospívají.

 

Text: Zuzana
Foto: iStock
3. 8. 2015

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků