Pod názvem bulgur se skrývá loupaná, předvařená a drcená pšenice, která vyniká rychlou přípravou, vynikající chutí a širokou škálou kuchyňského využití

 

Pod názvem bulgur se skrývá loupaná, předvařená a drcená pšenice, která vyniká rychlou přípravou, vynikající chutí a širokou škálou kuchyňského využití.


V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená. Přitom bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vitamíny, minerály a minimum tuku. “Vláknina činí cca 16% hmotnosti, podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.


Jeho příprava je velmi snadná, bulgur stačí dobře propláchnout a v poměru 1:1 s vodou povařit asi 15 minut. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut. „Skvěle se hodí jako příloha, na přípravu různých rizot (místo rýže nebo kuskusu), do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek,“ doplňuje Martin Moučka. Bulgur se prodává světlý a tmavý (celozrnný), který má oříškové aroma.


Bulgur značky Arax koupíte za 32 Kč například v síti prodejen Kaufland, Globus a Billa.
Více informací a tipy na zajímavé recepty najdete na: www.potravinyarax.cz.


Foto: Arax
31. 3. 2015

 


Diskuze: příspěvků