Burčák a jeho blahodárné účinky

Právě nastává období burčáku – jistě jste již zaznamenali jeho prodej všude možně – často u silnic. Abychom neudělaly chybu v jeho koupi a poté krutě nelitovaly, nabízíme Vám, milé ženy, malého průvodce světem burčáku se kterým poté můžete u stánku „machrovat“ na své mužské protějšky.

Titulka pro: Burčák a jeho blahodárné účinky
Zobrazit fotografii v galerii

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.


Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu.


Dle stadia prokvašení rozlišujeme následující typy, přičemž nejoblíbenějšími typy jsou sladký až ve varu:
1. sladký
Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.
2. ve varu
Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.
3. po zlomení
Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
4. mydliňák
Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
5. mladé víno


Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.
Rovněž je potřeba dát si pozor na prodej burčáku u silnice - nesnáší totiž světlo a teplo, které ničí jeho chuť i blahodárné účinky. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Opravdový částečně zkvašený hroznový mošt také stále pracuje. Proto musíme mít ve sklence bublinky a pěnu a především ve větší nádobě můžeme pozorovat neustálý rej malých bublinek.


Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se letos zúčastnili první burčákové konference. Podle nich jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt. Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Tak co to letos zkusit?


Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. "Burčák lze použít v případě postantibiotických průjmových onemocnění, může pomoci obnovit střevní mikroflóru. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech," uvedl Řehoř. "Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti," uvedl Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku, pro ženy o něco méně.


Lednická firma přišla s tkzv. burčákomaty, které nápoj udrží podchlazený, aby ho bylo možné bez úhony dopravit domů a tam ho v klidu vypít. Tyto burčákomaty umístila ve městech po celé České republice. Zde najdete jejich seznam: http://www.valtickepodzemi.cz/clanek-detail.php?id=197

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VÁNOCE

Holky, co plánujete na vánoce pro své chlapy? :) Docela bych ...

ŠICÍ STROJ JAKO DÁREK

Zdravím maminky, moje máma by si přála nový šicí stroj, ...

ŠICÍ STROJ

Poraďte jakou značku šicího stroje je nejlepší ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz