
Klíčit můžete i doma různorodá semena, a to poměrně jednoduše. A pokud byste chtěli zvolit rychlejší cestu, pak si naklíčená semena, takzvané mikrosalátky, kupte v obchodě.
Pohled do historie
Čerstvé klíčky nejsou novinka. Přestože je možná zrovna vy objevujete teprve letos, o pozitivním působení klíčků lidé věděli už ve starověké Číně či Egyptě. Dnes si tedy po mnoha staletích zopakujme, že obecně klíčky obsahují vitamíny, minerály, antioxidanty a proteiny i chlorofyl, který detoxikuje. Množství výživových složek se pak konkrétně liší podle jednotlivých semínek.
Zdraví na lžíci
Ač se to zdá k nevíře, už jen malá hrst klíčků představuje výživovou bombu. Ostatně porovnejte si sami; klíčky obsahují až dvacetinásobně větší podíl vitamínů než běžně narostlá čerstvá zelenina. Klíčením se také maximalizuje využitelnost minerálů a stopových prvků rostliny. Vytvářejí se enzymy, které jsou důležité pro stavbu a správné fungování našeho organismu.
Z čeho je vypěstovat
Koupit si lze různá semínka na klíčení, včetně staré známé řeřichy, ale také třeba řepy, čočky, rukoly, munga… Anebo směs různých druhů. A co s nimi? Obecný návod na pěstování klíčků zní takto: Semínka propláchněte a nasypte do nádoby, zalijte vlažnou vodou a odložte asi na 12 hodin. Vodu slijte, semínka znovu propláchněte a rozložte na misku nebo talíř, a nechte je na tmavším místě klíčit. Několikrát denně je roste, jiní zase radí – prolévejte. Semínka tedy můžou vyklíčit i bez vaty. Přibližně za 7 dnů budou vhodná ke konzumaci, předem je jen znovu důkladně propláchněte.
Pokud to s pěstováním klíčků myslíte vážně, poohlédněte se po speciálních pěstebních nádobách. Nabízejí je stejné prodejny či firmy, které prodávají rovněž semínka na klíčení.
Kde je koupit
Kdo nechce ztrácet čas pěstováním, může se podívat do regálů svého hypermarketu; většina z nich naklíčená semínka neboli mikrosalátky prodává. Například mikrosalátky Happyeat se pěstují jako bio a do obchodů se dostanou hned druhý den po sklizni.
Co s nimi
Vtip naklíčených semínek je v jejich syrovém stavu. Stačí jimi jen posypat chleba s pomazánkou nebo je přidat do salátů. Ostatně záhy po nákupu či po sklizni doma je stejně musíte zkonzumovat, neuchovávají se delší čas. A proč také, když si můžete nové zase koupit nebo je rychle vypěstovat?
Připravila: mar
Foto: Shutterstock
23. 2. 2016