České VIP dostaly pořádnou lekci

Nakrájet správně šunku, vhodně ji upravit a poznat její kvalitu není úplně snadné. Ale při správném postupu a troše cviku se to naučí každý. Andrea Kloboučková -Vránová, Halina Pawlowská, Klára Doležalová - Maximovič a Vladimír Kratina chtějí být dobrými hostiteli, a proto si přišli do Lahůdkářství Sváček za odborníky pro rady.

Titulka pro: České VIP dostaly pořádnou lekci
Zobrazit fotografii v galerii

Role profesora výuky se ujal renomovaný odborník z oblasti gastronomie a současně zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přítomným “studentům“ s ochotou vysvětlil a následně prakticky předvedl s šunkami LE&CO, jak správně nakrájet šunku od kosti, na jak tlusté plátky se krájí která šunka, podle čeho se pozná kvalita, na co si dát pozor a co vše lze s šunkou dělat. Jeho slova všichni bedlivě poslouchali, jelikož je považován za opravdového mistra v oboru a jeho rady je dobré si uchovat v paměti. Jeho tepelně připravená šunka s bramborovou kaší, to byla naprostá lahůdka.

Ve výkladu se Roman Vaněk střídal s vyhlášeným uzenářem Janem Sváčkem, který informoval přítomné hlavně o původu svých surovin a o tom, na jaké způsoby lze šunku připravovat a následně konzumovat. „Za první republiky byl pojem pražská šunka znám po celém světě a i dnes v cizině nalezneme prodávat balíčky s nápisem Prague Ham. U nás v lahůdkářství se snažíme na tuto tradici navázat, a proto prodáváme jen ty nejkvalitnější šunky,“ vysvětluje s úsměvem Jan Sváček, majitel Lahůdkářství Sváček a dodává: „pokud chcete koupit opravdovou šunku, sledujte, aby byla z kýty.“


A co na šunku říkají naše celebrity?


Vladimír Kratina: „Vařím rád, kdykoliv mám volno. V období bezvládí, tedy mezi 1. a 2. manželstvím, jsem se naučil být soběstačný. Dnes jsem přišel především ochutnávat a dozvědět se od odborníků, jak je to s kvalitou šunek a také jsem byl zvědavý, které nám doporučí baštit,“ říká Vladimír Kratina.

Andrea Kloboučková -Vránová: „O kvalitě těchto šunek jsem již slyšela, a proto jsem neváhala přijet na otočku až z Teplic. Ví se o mně, že hodně cvičím a z toho důvodu potřebuji také zdravě jíst. Dnešek byl pro mě užitečný také z toho důvodu, že jsem se dozvěděla, jak mohu tuto potravinu upravovat a konzumovat na různé způsoby,“ prozrazuje Andrea.

Halina Pawlowská: „Můj otec vždycky tvrdil, že šunka od kosti je veliká lahůdka. Já jsem si to v dětství taky myslela, ale pak jsem v záplavě igelitových šunkových plátků na tu báječnou chuť nějak zapomněla. A proto vítám šanci, kdy se budu moci zakousnout do šťavnaté, voňavé šunčičky, která se dá jíst na milion způsobů. A já předpokládám, že se od pana Vaňka několik zajímavých receptů určitě dozvím! Mňam! A už dopředu jsem si vymyslela tohle pravidlo: “Čím lepší šunku jíš, tím líp ti bude," rozpovídala se naše oblíbená spisovatelka, moderátorka, ale i milovnice dobrého jídla Halina Pawlowská.

Klára Doležalová - Maximovič: „Šunku upřednostňuji před všemi salámy. Vždycky kupuji jen tu nejkvalitnější, abych ji mohla dávat i dětem, například do školy k svačině,“ říká Klára Doležalová a následně prozrazuje svůj recept: „Když mám šunku v celku, pak ji nakrájím na kostičky a smíchám s nakrájenou mladou cibulkou, na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a vařenými fazolemi. Přidám kapku octa a oleje a mám bezva salát k večeři. Dá se to připravit i s trochou majonézy s bílým jogurtem.“

Roman Vaněk: "Je jasné, že v naší zemi, kde je relativně u velké skupiny lidí hlouběji do kapsy, si každý den nenamažeme chleba s máslem a nedáme na něj půl kila dobré šunky, to prostě nejde. Ale když už jednou za čas chceme koupit dobrou šunku, měli bychom určitě volit české firmy a výrobky. Naše firmy jakou je např. Le & Co dokonale navazují na tradici první republik a Pražská šunka to byl fenomén, který my teď horko těžko vracíme zpátky na piedestal, kde byla. A právě tyto firmy začaly dělat fakt super kvalitu a začínají s ní vyhrávat. Česká šunka je skvělá. Taková šunka od kosti to je nebíčko v pupíku. To je prostě naprosto dokonalá věc." dodal na závěr Roman Vaněk

www.zdravasunka.cz

 

Přpravila: Zuzana
Foto: Zdravá šunka
22.11. 2012

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

ŠICÍ STROJ JAKO DÁREK

Zdravím maminky, moje máma by si přála nový šicí stroj, ...

ŠICÍ STROJ

Poraďte jakou značku šicího stroje je nejlepší ...

LUPENKA

Doporučil by mi někdo něco na lupenku?

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz