Společnost

České VIP milují kávu

Sbírání kytiček

Časy, kdy bylo pití rozpustné kávy považováno za moderní, ba dokonce luxusní záležitost, jsou už nenávratně pryč. V dnešní době se potvrzuje fakt, že největším požitkem je připravit si kávu pomocí kávovaru, a to buď přímo z pražených zrnek, nebo speciálních kapslí. Takto připravenou kávu miluje i řada českých celebrit, které se sešly v COOKING CINEMA Potten & Pannen – Staněk v OC Nový Smíchov.

Spolumajitel společnosti Pavel Staněk své hosty přivítal sloganem: „Jsme káva nové generace“ a hosté se jali tato slova prověřit.

Kávu cremesso si přišli sami připravit a posléze ochutnat například: Tereza Černochová, Jitka Čvančarová, Vendula Křížová, Sabina Laurinová, Halina Pawlowská, Lumír Olšovský, Chantal Poullain, Saša Rašilov, Ladislav Špaček či Yemi AD se svým pejskem. Každý si mohl dopřát kávu dle chuti, jelikož nabídka zde byla opravdu rozsáhlá. VIP hosté se neudrželi a ochutnali hned několik druhů kávy a to i vícekrát. Díky tomu načerpali všichni neuvěřitelné množství energie a rozpoutal se v nich soutěživý duch. A tak soupeřili o nejkrásnější malbu v pěně, o nejpovedenější Cappucino, největší množství vypité kávy a ochutnávali kávy se zavázanýma očima a hádali, co právě pijí.


Když navíc viděli profesionála, jak ladně pomocí moderního švýcarského kávovaru Cremesso připravuje Cappuccino, Espresso, Ristretto a další kávy nebo i čaj, rozhodli se, že se to musí naučit také. A jak jim káva chutnala, je vidět na fotografiích.
V concept storu se vytvořila velmi příjemná atmosféra a celebrity si mohly popovídat a vychutnat chuť každého loku tohoto lahodného moku. Každý z VIP hostů vypil několik káv a je dost možné, že ještě nad ránem měli všichni oči dokořán a nabuzeni přísunem tohoto životabudiče zkoušeli vyrobit takhle lahodnou kávu i u sebe doma.

Jitka Čvančarová: „Jsem vyloženě kavárenský typ. Přátelé, samota, dialog, kniha, noviny, relax, požitek… bez kavárny nežiju. A k tomu – je jen málo nedělních odpolední, kdy vynechám šálek kávy s mou maminkou a jejím “dietním“ nedělním moučníkem. Je to naše intimní tradice, bez které už by nám bylo smutno,“ prozrazuje s úsměvem Jitka Čvančarová.

A jaký má vztah ke kávě Chantal Poullain? „Nedovedu si představit, že bych začala svůj den bez kávy. Naučila jsem se ji pít na herecké škole, kde ji tenkrát pil každý. Ono když neustále vidíte někoho s hrnkem kávy v ruce, tak se vám to vryje pod kůži a musíte to zkusit také. Dnes je káva mým oblíbeným nápojem, který mě vždy zaručeně probudí a dodá mi energii,“ říká s příjemným přízvukem Chantal a dodává, že: „není nic horšího, než pít špatnou kávu, i když si uvědomuji, že každému chutná a vyhovuje něco jiného. Pro mě už je ale pití kvalitní kávy tradicí, a aby mi chutnala, musí být lahodně sametová.“

Hodně se rozpovídal i Ladislav Špaček. „Kávu jsem dlouho, asi do svých třiceti let, vůbec neochutnal. Naopak, moje žena byla pravidelná ranní a odpolední „kafařka“, a tak když jsem kolem čtvrté odpoledne přicházel domů z práce, voněl byt pravidelně kávou. Žena mi ji nabízela, ale mně káva nic neříkala, až jsem si spíš ze slušnosti a solidarity občas šálek kávy dal. Postupem doby stále častěji. Pak denně. Nakonec jsem ve čtyři odemykal dveře a už z předsíně jsem volal: „Miláčku, prosím tě, kafe! KAFE!!!“ A tak je to dodnes. Ráno zahajuji litrem černého čaje, abych se probral, a pravidelně ve čtyři odpoledne si dávám svou denní kávu. Večer, zpravidla v restauraci, tedy téměř denně, si dávám další. Mám rád dobrou kávu, a tak jsme si pořídili kávovar, jaký vídávám v barech, s pákovou otočnou hlavicí s kávou, ale ta nám tak zaneřádila byt, že jsem ho nedávno věnoval bratrovi k svátku. Káva (tedy lógr) se musela z hlavice neustále vyklepávat, přitom polovina kávy skončila na koberci, z věčného umývání hlavice byla zaneřáděná celá kuchyň. Sním o kávovaru na kapsle, viděl jsem ho nedávno u kamaráda, když jsme si přímo na jídelním stole, v klidu a čistotě uvařili skvělou kávu. Snad ho dostanu k Ježíšku,“ směje se Ladislav Špaček.

Lumír Olšovský: „Co se kávy týče, propracoval jsem se od cukrářské kávové polevy (jednoduše pár lžiček vody z turka do moučkového cukru), kterou jsem uždiboval mamince před Vánoci, přes dryáky zvané překapávaná káva s mlékem, přes lungo až k malému pressíčku, ristrettu, ba dokonce největší lahůdce – řecké kávě “ellinikos metrio“. Nejsilnější kávový zážitek mám spojený s jakousi holandskou pražírnou. Stál jsem hned u dveří, omráčený tou čerstvě praženou vůní, a několik minut se odmítal hnout,“ vzpomíná Lumír Olšovský a dodává: „a ještě jedna zvláštnost! Rád si uvařím kávu pozdě večer. Krásně se mi po ní usíná.“


Připravila: Zuzana
Foto: Orca Agency
19. 9. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků