Škrábe vás v krku? Nemůžete se zbavit posledních zbytků nachlazení? Chodíte „na malou“ víc, než je zdrávo?
Zkuste pro jednou nechat lékárnu bez povšimnutí a zamiřte raději do obchodu se zeleninou. Pro česnek. Ten náš, český.
Naši předkové s oblibou využívali sílu bylin a léčivých rostlin. A věděli proč. Aby se udržely v přírodě, musí v nich být život. Život a síla. Ta se ukrývá v blahodárných silicích, vitaminech a minerálech. A nutno podotknout, že česnek, známý pro své posilující účinky již v dobách starého Řecka a Říma, je jimi doslova nabitý.
Doba pokročila, změnila se, ale česnek si své superlativy zachovává v plné síle dál. Tato trvalá rostlinka pochází ze střední Asie a obsahuje vázané silice, vitaminy A (v česnekových listech), B1, B2 a C. Jeho součástí je množství minerálních látek, flavonoidy, selen, jód, látky fungující na principu inzulinu a další.
Jak nám česnek může pomoci:
- přirozeně desinfikuje
- působí proti zánětu kdekoli v těle
- pomáhá proti mykózám a některým parazitům
- má antioxidační účinky
- pomáhá celkově posilovat organismus
Pokud česnek dobře trávíte (zejména v syrovém stavu některým lidem dělá potíže, škádlí žlučník a rozpaluje žáhu), sáhněte po něm, kdykoli:
- budete chtít posílit imunitu a chránit se proti virům, bakteriím a plísním
- bojujete s nachlazením, zahleněním, astmatem a celkovou schváceností
- cítíte, že se vám v krku usadila infekce
- máte potíže s vysokým, nebo naopak nízkým krevním tlakem
- chcete vyrovnat hladinu cholesterolu – dobrého, i špatného
Česnek konzumujte ideálně v syrovém stavu (nastrouhaný či prolisovaný do pomazánek, polévek, dipů. Pamatujte, že vařením ztrácí velkou část svých prospěšných látek.
Připravila: Katka Soušková