Knihy

Kterým knížkám žádné dítě neodolá?

Sbírání kytiček

Máte doma ratolest školou povinnou? Pak už jste jí určitě zařídili legitimaci do knihovny. Anebo se na to právě chystáte? V každém případě se hodí vědět, co by vlastně děti mohly číst od současných českých autorů. Kdo vám to prozradí?

Máte-li alespoň trochu času a špetku zájmu, vydejte se 21. 6. v 17 hodin do Výstavního sálu Galerie Klementinum v Praze, nedaleko Karlova mostu. Národní knihovna ČR tu totiž pořádá sympaticky zaměřenou přednášku pro širokou veřejnost, která zmapuje aktuální dění na poli současné české dětské literatury. Dobrá zpráva? Vstup na přednášku je volný a nikdo po vás nebude chtít, abyste se stali členem Národní knihovny. Ačkoli to po přednášce možná rádi uděláte.

Kdo nám bude rozšiřovat obzory?

Těšit se můžete na Radka Malého, olomouckého badatele a rovněž autora několika knížek pro děti, který nedávno získal i ocenění Magnesia Litera 2012 právě v kategorii kniha pro děti a mládež. Účastníkům přednášky prozradí aktuální tendence v nakladatelských strategiích i jak dětské knihy zajímají čtenáře, představí žánrovou rozmanitost a především – přiblíží jednotlivé pozoruhodné tituly. Výběr těch NEJ knížek bude vycházet jak z jejich rozložení v aktuálním nakladatelském spektru, tak z jejich zastoupení v soutěžích i anketách věnovaných dětské literatuře (Magnesia Litera, Zlatá stuha, anketa Suk – Čteme všichni, Nejkrásnější česká kniha roku). A pokud se vám bude přednáška líbit, pak vězte, že 27. 6. můžete vyrazit zase na další, věnovanou staroslověnskému písemnictví.

Text: Marcela
Foto: archiv NK ČR
19. 6. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků