Zdraví

Pečujte o své oči

Sbírání kytiček

Zrak je naším nejcennějším smyslem, o který musíme celý život pečovat. Jak tedy pečovat o své oči.

Oči stárnou stejně jako všechny orgány v našem těle. Na jejich stavu se podepisuje nejen náš věk, ale i dědičnost, celkový zdravotní stav a životný styl. Pokud se k nim budeme chovat macešsky, můžeme se dočkat vážných komplikací nebo v lepším případě „jenom“ zvýšeným počtem dioptrií.

Na blízko nebo na dálku

Rozmazaný obraz a neostré či snížené vidění. To jsou příznaky očních (refrakčních) vad, které řešíme nošením brýlí, kontaktních čoček, případně můžeme podstoupit laserovou operaci. S přibývajícími léty však stoupá i pravděpodobnost, že nás potká vážnější problém, třeba v podobě šedého nebo zeleného zákalu. To jsou nejčastější oční choroby, které bohužel často končí oslepnutím. Co tedy lze pro zdraví očí udělat?

Pamatujte na výživu

Naše oči pomáhá udržet ve formě dostatek vitaminů, především A, C a E. Dopřejte si tedy dostatek citrusů, kiwi, papriky, rajčata nebo syrovou mrkev. Vitaminy prospěšné očím najdete také v ořeších, v různých semínkách nebo ve vejcích. Neobejdeme se ani bez minerálů. Důležitý je selen obsažený třeba v tuňáku a zinek, který se skrývá v luštěninách. Velký význam pak mají antioxidanty – lutein a zeaxantin. Chrání totiž buňky sítnice před kouřem, smogem nebo slunečním zářením. Do jídelníčku proto zařaďte třeba borůvky, mango a listovou zeleninu, jako je špenát a kapusta. Přísun potřebných látek je možné zajistit také užíváním speciálních potravinových doplňků.

Vyhněte se námaze

Naše oči unavuje dlouhodobé sledování televize stejně tak jako práce na počítači. Obrazovka je záludná v tom, že oči nutí zaostřovat stále na krátkou vzdálenost, což je nepřirozené a oči to nepřiměřeně namáhá. Vhodné jsou proto relaxační přestávky, při kterých je dobré dívat se do dálky. Dopřejte si je zhruba každé dvě hodiny. Podobně je třeba odpočívat i pokud čtete při nedostatečném nebo umělém osvětlení.

Další doporučení

Nezapomeňte chránit svůj zrak před nebezpečným UV zářením, které může nenapravitelně poškodit oční čočku a sítnici. Zejména na horách nebo u moře je proto nezbytné nosit brýle s UV filtrem. Oči velmi poškozuje také kouření nebo dlouhodobý pobyt v zakouřených prostorách.

Preventivní prohlídky

Oční vyšetření by měl každý z nás podstupovat preventivně, i pokud máme pocit, že je náš zrak v pořádku. V mladším věku stačí zajít do ordinace jednou za čtyři roky, s postupujícími léty pak častěji. V rámci pravidelné prohlídky bychom se měli dozvědět také to, jaký je náš nitrooční tlak. Jeho zvýšené hodnoty jsou totiž hlavním rizikovým faktorem pro vznik zeleného zákalu.

Text: Eva Šarfová

Zdroj informací: www.webmd.com/eye-health/good-eyesight
Zdroj fotografií: Public domain pictures Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků