Rodina

Prořez stromů: základem jsou kvalitní nůžky

Sbírání kytiček

Na otázku „Proč provádět řez“ existuje jednoduchá odpověď – z prořezaných stromů vzejde větší úroda než ze dřevin, které trpí na přemíru větví a výhonů v koruně. Strom získá dostatek světla, pupeny dříve vykvetou a na podzim se odmění prosluněným ovocem. Plody jsou také kvalitnější, protože přes zimu uchovaná energie se po prostřihu koncentruje do menšího množství pupenů.

K prořezávání použijte vždy ostré nářadí. Vedle klasických nůžek jsou nezbytným pomocníkem nůžky s prodlouženou rukojetí. S jejich pomocí dosáhnete na větší vzdálenost, dlouhé rukojeti současně slouží jako účinné páky umožňující přestřihnut i opravdu silné větve. Pokud máte na zahradě vyšší stromy a nechcete ztrácet čas neustálým a namáhavým přenášením žebříku, vybavte se stříhacím kopím. Práce přímo ze země je totiž nejen rychlejší, ale také bezpečnější a pohodlnější.

Na mladé větve zvolte nůžky se dvěma ostřími, které při stříhání působí proti sobě. Výsledkem je čistý řez, při kterém není větev poškozena rozdrcením,“ říká Jiří Hlaváček, produktový specialista značky Gardena. Naopak kovadlinkové nůžky, které mají pevnou spodní část se žlábkem, se hodí na starší větve.

Gardena zahradní nůžky Comfort

Bezchybné provedení, atraktivní zpracování a kvalita garantovaná 25 letou zárukou, takové jsou zahradní nůžky Gardena Comfort. Díky precizně nabroušenému ostří s antiadhezivním povlakem dokáží nůžky čistě přestřihnout větve do průměru 2 cm. S nůžkami lze bez problémů pracovat pouze s jednou rukou – bezpečnostní uzávěr pro jejich zajištění se aktivuje palcem, zatímco druhá ruka zůstává volná.

 

Gardena nůžky na větve 680 B

Pokud potřebujete přestřihnout silnější větve, zvolte nůžky na větve Gardena 680 B – díky své konstrukci umožňují práci se dřevem o průměru až 35 mm. Tyto nůžky mají celkovou délku 68 cm, snadno s nimi proto dosáhnete i na větší vzdálenosti. Precizně broušený nůž s povlakem proti ulpívání rostlinných zbytků, optimální přenos síly a čistý střih jsou zárukou maximálně plynulé práce. Kvůli bezpečnosti i pohodlí mají nůžky ergonomické rukojeti se stopkou proti sklouznutí.

 

Gardena stříhací kopí StarCut 160BL

Se stříhacím kopím Gardena o celkové délce 160 cm pohodlně a bez pomoci žebříku dosáhnete na všechny vzdálené větve. K dalším přednostem kopí patří nízká hmotnost a snadné ovládání. Příjemnou práci umožňuje kladkový převod, díky kterému není potřeba na přestřihnutí větve o průměru až 32 mm vynaložit velkou sílu. Lankový tažný systém je navíc celý uložený uvnitř kopí, nestane se vám tak, že se při práci zachytíte např. v hustých keřích. Nůžky mají úzkou stříhací hlavu s precizně broušenými noži pro nastavení nejvhodnějšího úhlu střihu podle individuální potřeby.

 

 

Potřebujete poradit, jaké nůžky pořídit? Poradí průvodce nůžkami Gardena na www.gardena.cz.

Komerční prezentace
Foto: Gardena
16. 5. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků