Zdraví

Vypořádejte se s nachlazením

Sbírání kytiček

Kašlání, bolest v krku, rýma a ucpaný nos. To jsou nejčastější příznaky nachlazení, které teď na podzim trápí stále více lidí. Jde o vysoce infekční onemocnění, které nás může vyřadit z běžného života na 5 – 10 dní. Dá se proti němu účinně bojovat?

Za zvýšený výskyt nachlazení mohou především časté a vydatné výkyvy počasí a teplot, které způsobují vysoušení nosní sliznice, umožňují jednodušší usazování virů a tedy i možný vznik nachlazení. O tom, jestli nás letos potrápí, nebo nepotrápí nachlazení, však rozhoduje i řada dalších důležitých faktorů. Například věk, váš celkový zdravotní stav i psychika, ale dokonce i zaměstnání. Pokud pracujete ve větším kolektivu, máte větší pravděpodobnost, že se viry nakazíte.

Vzhůru do lékárny

Pozorujete na sobě první příznaky nachlazení? Pak asi zamíříte rovnou do lékárny. Vzhledem k tomu, že velká část nachlazení je způsobena viry, je třeba pořídit takové přípravky, které jsou k tomu vhodné – např. pastilky, kloktadla, spreje apod. Pokud nachlazení doprovází rýma, měli bychom také využít kapičky na rýmu, v případě kašle přípravek na kašel.


Při výběru přípravků proti bolestem v krku, kterých se v lékárnách nabízí cca 30 různých druhů, bychom si měli dát pozor hlavně na to, jestli zvolený přípravek poskytuje nejen subjektivní, ale také reálné zlepšení zdravotního stavu nemocného. Jinak řečeno, jestli dokáží nejen tlumit bolest, tj. plnit funkci anestetickou či analgetickou, ale také ničit původce onemocnění a působit antisepticky. Ideální jsou přípravky, které obsahují obě dvě vlastnosti, protože nám poskytují nejen tišení bolesti, ale také ničí choroboplodné zárodky.


Nové pastilky proti bolestem v krku

Novinkou na trhu jsou pastilky Coldrex proti bolesti v krku, které obsahují lokálně působící látky s anestetickými a antiseptickými účinky. Pastilky tedy nejen odstraňují bolest, ale zároveň také ničí bakterie a viry, tlumí dráždění v krku a příjemně chladí. Coldrex proti bolesti v krku s příchutí ostružiny, medu a citronu je volně prodejný léčivý přípravek. Je k dostání v lékárnách v balení po 20 pastilkách. Doporučená prodejní cena je 59 Kč.
 

Připravila: Zuzana

Foto: GSK

8. 10. 2010

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků