Co jste nevěděli o zmrzlině

Je horko a vy máte chuť na zmrzlinu? Hubnete, a tak si raději nedáte, aby vám náhodou nepřibyly další kila? Nebojte, poradíme vám s výběrem.

Co jste nevěděli o zmrzlině
Zobrazit fotografii v galerii

Teorií, jak vznikla první zmrzlina, je několik. Jedna praví, že ji jako první rozšířili Mongolové, kteří připravovali různé ochucené nápoje z kozího nebo velbloudího mléka. Nápoje ale kvůli chladnému horskému počasí často zmrzly. Recept na takto vyrobenou zmrzlinu pak prý přivezl ve 13. století do Evropy cestovatel Marco Polo. 


Jiný příběh praví, že zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nichž si receptury přebrali Arabové a následně i Italové, kteří výrobu rozšířili dále po Evropě. Zajímavé je, že arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z něhož vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet. 


Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbenou v první polovině 18. století. Tehdy byla vyráběna ze žloutků šlehaných s cukrem a smetany s přídavkem dalších ingrediencí, jako např. s ovocem, vanilkou či kakaem. Uběhlo několik století, aby tato sladká zmrzlá dobrota dostala dnešní podobu. Například v roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornoutek. Až teprve o 18 let později byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. 


Existuje spousta druhů 

Zmrzlinu (mražený krém) můžeme rozdělit do několika skupin podle použitých surovin i technologického postupu. V obchodě se můžete setkat s mraženým krémem smetanovým nebo mléčným, který byl vyroben výhradně z mléčných surovin. 


Další variantou je mražený krém s obsahem rostlinných tuků, dále pak mražený krém připravený z ovocné šťávy s přídavkem mléčného tuku (neboli tzv. šerbet) a v neposlední řadě máte na výběr i mezi vodovými zmrzlinami, které jsou vyráběny z vody, cukru a ovocného koncentrátu. 


Bohužel nejčastěji v mrazicím pultu narazíte na zmrzliny, jež jsou vyrobeny především za použití rostlinných tuků (namísto tuků mléčných), které jsou mnohem levnější. Mléčné tuky sice nelze z pohledu srdečně-cévních onemocnění hodnotit příliš příznivě, ale rostlinné tuky (např. ztužený tuk palmový nebo kokosový), které se dnes používají v recepturách většiny zmrzlin, jsou ještě horší. Některé zmrzliny v sobě ukrývají až polovinu maximální doporučené denní dávky nasycených tuků! 


Jak si vybrat zmrzlinu? 

Možná budete příjemně překvapeni, protože oproti jiným sladkostem a zákuskům nemají některé zmrzliny tak vysokou energetickou hodnotu. Je to dáno hlavně nadýchanou konzistencí a relativně vysokým obsahem vody. Vhodně zvolené zmrzliny mají dokonce méně kalorií než sáček želatinových bonbonů, a vy se tak nemusíte bát, že byste po jejich konzumaci příliš přesáhli doporučenou denní dávku energie. 


Jako první vás logicky zřejmě napadne sáhnout po sorbetu neboli zmrzlině, která byla vyrobena pouze z ovocné dřeně s cukrem a vodovým základem – taková zmrzlina tedy neobsahuje žádný tuk. Možná si dokonce na obalu přečtete, že se jedná o jakousi „light“ verzi. Ano, pravděpodobně tomu tak je z hlediska tuku, nikoli však z pohledu cukru, kterého často obsahuje i víc než běžná zmrzlina, jež byla vyrobena za použití smetany či mléka. Čistě ovocné zmrzliny jsou z hlediska hubnutí zkrátka nevýhodné, protože mají vysoký glykemický index. Rozhoupou vám hladinu krevního cukru a tím i vylučování inzulinu, důsledkem bude jen hlad a další chutě na sladké. 


Vhodnější proto je vybrat variantu, která obsahuje co nejvíce bílkovin (základem by měl být ideálně tvaroh nebo jogurt), ovoce, méně tuku a energetická hodnota by neměla převýšit 600 kJ na kus. Mezi takové můžeme zařadit např. oblíbeného Míšu (529 kJ) nebo Kubu (432 kJ). 


Vyhnout byste se během diety měli zmrzlinám, které obsahují více než 1000 kJ na kus. Smetanové točené nebo kopečkové zmrzliny také nemusí být úplně tabu, jen si nedávejte kopečky tři, ale jen jeden a pořádně si jej vychutnejte. 


Pozor na Éčka a šílené barvy 

V některých mražených krémech se bohužel objevují i emulgátory, které usnadňují výrobu a přispívají k větší nadýchanosti výrobku. Navíc, čím je zmrzlina nadýchanější, tím vyjde výrobce levněji a i zákazníkovi často taková konzistence více vyhovuje. Emulgátory zajišťují i hladkou texturu, zabraňují tání při podávání a dodávají zmrzlinám „lákavou“ barvičku. Vzhledem k velkovýrobě mražených pochoutek se začalo používat i sušené mléko, příp. hotový instantní prášek, velmi časté je i použití aromatických látek a barviv. Raději se vyhněte zmrzlinám, v jejichž složení najdete emulgátory E160b, E407 nebo a E401, které můžou někdy vyvolat alergickou reakci. 


Pokud si s dětmi dopřáváte v létě zmrzlinu častěji, rozhodně se vyplatí si ji vyrobit doma. Pak totiž máte nejen jistotu, co jíte, ale můžete i ovlivnit výslednou kalorickou hodnotu. Zmrzlinu totiž můžete vyrobit velmi jednoduše už jen například tím, že necháte zamrazit pokrájený banán, příp. další ovoce a poté jej rozmixujete. Přidat můžete i tvaroh nebo jogurt. Taková zmrzlina se pak skvěle hodí i během hubnutí například na svačinu.


Jakou zmrzlinu máte nejraději vy?


Připravila: Eva
Foto: 123rf

DISKUZE K ČLÁNKU

6

Zmrzlinu nekupuji a na tato vedra mám v mražáku vlastnoručně udělanou malinovou dřeň z malin ze zahrádky. Je to stoprocentně bio, bez vody, barviv a hodně osvěžující.

ODPOVĚDĚT

4

v těch vedrech dávám přednost studenému melounu

ODPOVĚDĚT

4

Jakékoli zmrzliny dvšichni doma milujeme.

ODPOVĚDĚT

4

Zmrzliny mám ráda...točenou míchanou vanilka-čokoláda...ruskou, Míšu a z kopečkových všechny kromě kyselých ovocných...

ODPOVĚDĚT

4

taky na kila kašlu a jdu si ted dát zmrzku

ODPOVĚDĚT

2

nejradši mám pistáciovou

ODPOVĚDĚT

2

mám ráda ovocné, kyselé příchutě

ODPOVĚDĚT

3

Také miluju ovocné kyselé zmrzliny. Citronová je má nejoblíbenější:-).

ODPOVĚDĚT

4

Nejraději mám citronovou kopečkovou.

ODPOVĚDĚT

3

zmrzlinu miluju a na kila kašlu:-)

ODPOVĚDĚT

4

jakoukoliv zmrzlinu máme moc radi

ODPOVĚDĚT

3

nejlepší je točená zmrzlina v křupavém kornoutku.... mňam :-))

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (12 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Titulka pro: Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Titulka pro: 10 rad pro otěhotnění

10 rad pro otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Někomu se to podaří hned, někdo každý měsíc netrpělivě čeká, až se...

Titulka pro: Zdraví souvisí s psychikou. Myslete na sebe jako na celek.

Zdraví souvisí s psychikou. Myslete na sebe jako na celek.

Že jsou tělo a duše spojené nádoby není nic nového. Všichni to víme, ale stejně...

9 nejlepších potravin pro podzimní kuchyni

9 nejlepších potravin pro podzimní kuchyni

Všichni je známe. Jsou obyčejné a přesto v sobě skrývají tajemství, o kterých se vám...

Titulka pro: Znáte Reiki?

Znáte Reiki?

Reiki je japonský výraz, kterým je označována univerzální životní energie. Rei znamená v překladu univerzální...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

BATOH

Zdravím, doporučíte mi prosím batoh pro dcerku na druhý ...

HRAČKA PRO HOLČIČKU

Zdravím, poradíte prosím příslušenství k Barbínce, se ...

NICHE PARFÉM

Chtěla bych vyzkoušet nějaký niche parfém, četla jsem si o ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz