Gastro

Čokoládový koláč s žervé krémem

Sbírání kytiček

Dnes pro vás máme recept pro milovníky dortů se sýrem. Tentokrát čokoládová varianta.

Korpus

  • 250 g máslových sušenek
  • 55 g másla
  • polévkové lžíce holandského kakaa

Čokoládová ganache

  • 250 ml 30% smetany
  • 200 g kvalitní hořké čokolády

Čokoládový krém

  • 600 g žervé
  • 100 g mascarpone
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • čokoládová ganache
  • 3 vejce

Korpus

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.

Čokoládové ganache

Smetanu dáme vařit. Až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Čokoládový krém

Ručně smícháme žervé, mascarpone a cukr. Do hladké směsi po jednom zašleháme vejce a nakonec opatrně přimícháme čokoládovou ganache. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ.

Do předehřáté trouby vložíme pekáč naplněný vodou, na něj položíme mřížku a na mřížku koláč. Pečeme 35 minut, poté otevřeme troubu a koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší druhý den, přes noc jej vychladíme v ledničce. Tipy na zdobení: Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.

Připravila: Katka

Zdroj informací: Jaroměřická mlékárna
Zdroj fotografií: Jaroměřická mlékárna
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků