Zdraví

Podzim a prevence nachlazení

Sbírání kytiček

Letošní přechod z letního počasí na chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může podepsat na zvýšeném výskytu nachlazení, rychlém nástupu chřipek a angín. Pojďme si ukázat několik jednoduchých rad, jak pomoci tělu, aby se lépe vyrovnalo s těmito teplotními zvraty.

Jestliže chceme, aby naše tělo mělo lepší imunitu a bylo více odolné, musíme nejprve upravit naši stravu. Ta ovlivňuje naše zdraví z velmi podstatné části.

 

V podzimním a zimním období vyloučit ze svého jídelníčku mléčné výrobky

Každá potravina, kterou sníme, v našem těle vyvolává určitou reakci. Ochlazuje nás, je neutrální, nebo nás zahřívá. Jedná se o tzv. termický účinek potravin dle tradiční čínské medicíny. V období podzimu a zimy bychom měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny. Hlavně jsou to mléčné výrobky, které náš imunitní systém velmi ochlazují, zahleňují plíce a trávicí trakt, silně překyselují tělo, a tím přispívají k rozvoji srdečně cévních onemocnění a tloustnutí. Vím, že reklamy v televizi říkají něco jiného. Ale zkuste si nejdříve zjistit fakta a ne se jen nechat ovlivňovat médii. Vaše zdraví a imunita to ocení. Pokud se bojíte, že do svého těla nebudete dostávat prospěšné živé bakterie (které mají být v jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích – to je ale otázkou???), tak začněte pravidelně jíst kvašenou zeleninu – např. kysané zelí a různé druhy kvašené zeleniny v domácí nebo BIO kvalitě bez konzervantů.

Jsou vhodné citrusy na podzim a v zimě?

Dále je potřeba se zaměřit na vyloučení konzumace citrusů v podzimním období. Banány, citrony, mandarinky, pomeranče, grepy. Opět náš imunitní systém velmi ochlazují. Když už nevydržíte si dát banán, využijte síly koření. Pokud si dáte např. skořici, která má silný zahřívací účinek, pak se sníží „chladivost“ např. banánu. Dle tradiční čínské medicíny je vhodné se naučit jak kombinovat potraviny, tak vařit a kombinovat koření. 

Koření je skvělý pomocník pro vaši imunitu

V chladném počasí bychom měli využívat sílu koření jako kari, pepř, paprika, zázvor, skořice. Mnoho pokrmů upravujte s těmito druhy koření a zahřejete své tělo. 

Tepelně upravená zelenina je na podzim a v zimě základ

Jestliže chlad a deštivo ovládne naši republiku, pak doporučuji nekonzumovat syrovou zeleninu. Pouze tepelně upravenou. Syrová zelenina nás opět ochlazuje. Pro přípravu využívejte i koření (viz výše). Jednoduchá rada, pokud jste v kanceláři a nemáte možnost si třeba ke svačině uvařit zeleninu: nakrájejte si ji, dejte do misky nebo do talíře a zalijte horkou vodu. Nechte tak 3 minuty a pak můžete jíst. Tím se „chlad“ z daných potravin trochu snížil a potraviny jsou na podzim a v zimě vhodnější.

Síla čajů

Na podzim ani v zimě není vhodné pít zelený čaj, který silně ochlazuje tělo. Pijte ovocný nebo černý čaj. Doporučuji si pravidelně dávat půl lžičky skořice do každého šálku čaje. Nezapomínejte také na zázvorový čaj.

Studená sprcha po ránu
Vaše imunita bude velmi povzbuzena, pokud se již nyní začnete postupně sprchovat vlažnou vodou a bude pomalu snižovat teplotu. To můžete dělat 2x denně. Vaše tělo si bude lépe zvykat na chlad.

Čínská cvičení a automasáže

Pro podporu imunity doporučuji stimulovat určité dráhy na těle. Využívejte sílu akupresury. Jednotlivé cviky se dají dělat jak během pracovní doby, tak samozřejmě doma. Není to o penězích, jen se cviky na posílení základních orgánů naučit. Mnozí moji klienti využívají těchto cviků již řadu let a velmi jim to pomáhá v posílení vitality a imunity. 

Správně fungující a čisté tlusté střevo = půlka zdraví

Každý den začínejte s teplou vodou, rozemletým lněným semínkem a indickými cviky pro zlepšení peristaltiky střev. Lněné semínko má blahodárný účinek na „úklid“ vašeho tlustého střeva, a tím velmi výrazně podporuje imunitu. Není nic horšího, než když má člověk nepravidelnou stolici (např. 1 x za 2 nebo za 3 dny). Pak vaše imunita jde výrazně dolů. Řešit nachlazení užíváním léků jako Paralen, Ibuprofen a dalšími chemikáliemi se vaše zdraví bude ještě více podkopávat, i když vám krátkodobě může být lépe.

 

Využijte informací starých mnoha staletí

Ing. Martin Škába

Dovolil jsem si vám předat několik vědění z mé praxe, které mě naučili čínští a indičtí specialisté a také lékaři celostní medicíny. Je úžasné využívat informací ověřenými tolika staletími. Je to jen na vás, zda toho využijete nebo se necháte ovlivňovat pouze reklamou z dnešní doby.
 

 

Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista a kouč zdravého životního stylu, www.skaba.cz
1. 10. 2013

 

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků