Blogy

Zápisník zhýralé matky: Jezte s láskou všemi smysly

Sbírání kytiček

Dnešní Zhýralka bude čistě praktická. Přemýšlela jsem, čím ji osvěžit před Velikonoci.

Došla jsem k závěru, že po období hodování by se vám mohly šiknout vychytávky, jak znovu zaktivovat metabolismus, jak jíst, abyste se zbavily faldíků, co vařit, aby se i vaše chutě uspokojily. Posílám tipy a fígle, se kterými se udržuji fit a fresh já a další stovky žen se mnou. 

Připravujte jídlo s dobrou náladou i úmyslem. Jezte s láskou a všemi smysly. Už když k jídlu čicháte, nastartujete trávící enzymy. A pozor, tělo tráví i emoce. Možná jste zažily ten pocit, když se před jídlem dozvíte třeba špatnou zprávu, zavře se vám apetit. Hrdlo nebo žaludek se stáhnou nebo naopak máte rázem pocit nadmutého břicha. Stejně tak když musíte trávit negativní prožitky a smutné situace. Nechutenství nebo naopak přejídání je častý důsledek emoční nestability a psychického hladu. 

Velmi důležitá je i pravidelnost v jídle. Systematičností ve stravování docílíte efektivnějšího trávení a tím dojde k aktivaci metabolických procesů v těle. Výsledek se vám bude určitě líbit, protože nastartujete spalování tukových zásob. Jistě že sama pravidelnost v jídle nestačí, ale je jedním z důležitých faktorů, které mají vliv na vaše zdravější a štíhlejší tělo. Nepravidelností ve stravování si můžete přivodit řadu zdravotních komplikací, které mohou vyústit v metabolický syndrom. 

Zkuste do vašich jídel zakomponovat všechny chutě: sladkou, kyselou, štiplavou, hořkou a slanou. Vím, říkáte si, jak je nakombinovat dohromady? Vezměte si sladkou kapii a vydlabejte si dvě Lodičky. Smíchejte slaného tuňáka, nahořklé avokádo, štiplavou cibuli a přidejte lžičku jablečného octa a je to tam!

Každé jídlo by měl být i nutričně vyvážené. Má obsahovat správný poměr bílkovin, sacharidů, tuku, vlákniny, ale i další prvky jako vitamíny a minerály. Ideální poměr živin by měl být pro každého člověka, vzhledem k jeho specifickému metabolismu, individuální. Lze se však řídit jednoduchými pravidly, se kterými pracuji já a budete hubnout či udržovat váhu hravě a bonusem bude přívan svěží energie a síly.

Jezte alespoň jedno teplé jídlo denně, ideálně oběd. Oběd je nejdůležitější jídlo dne. Snažte se obědvat plus mínus ve stejnou hodinu. Snídaně a večeře považujte za podpůrná jídla. Oběd je moment, kdy je váš metabolický oheň nejsilnější. Právě v době oběda mezi 12-14h můžete sníst větší kalorickou nálož a tělo se ní popasuje. Ale pozor, to není výzva ke knedlíkování, pizzování a dortování. Spíš si vyložte moje doporučení tak, že metabolismus zvládne přeměnit na energii i větší porci vyvážené a nutričně hodnotné stravy než ráno, kdy se teprve rozjíždí a večer, v době, kdy se zklidňuje. 

Když jíte, soustřeďte se vždy pouze na jídlo. Zkuste vypnout televizi, zaklapnout počítač. Netelefonujte. Nerozčilujte se. Snažte se k jídlu pohodlně usadit. Dopřejte si alespoň 20 – 30 minut klidu na kousání, vychutnávání a nastartování trávení. Trávit začínáme už v ústech! Sliny obsahují trávící enzymy, přičemž amyláza ve slinách obsažená rozkládá škrob. Proto je dobré vyvolat si před jídlem už zmíněné chutě, abyste začaly víc slinit. Před jídlem se nedoporučuje kouřit (vlastně se kouření nedoporučuje vůbec). Když už kouříte, tak vězte, že cigareta před jídlem vysušuje ústní dutinu a tím se připravujete o prvopočátek trávení. Také to před jídlem nepřehánějte s pitím, ať si neředíte další trávící enzymy. 

Jezte tehdy, když vás „přepadne“ pravý hlad. Nejsou to chutě a „nedojezenost“, kterou způsobuje kolísání krevního cukru. Pravý hlad poznáte podle toho, že vám kručí v břiše a máte jistotu prázdného žaludku. Jezte tedy ideálně ve chvíli, kdy máte strávené předchozí jídlo. Svačinky pro dospělé jsou přežitek, a většina osvícených kolegů z řad nutričních specialistů vám potvrdí, že stačí tři jídla denně. Pokud jste zdravé, tři dobře sladěná, nutričně a energeticky vyvážená jídla vás v pohodě zasytí. Navrch káva, čaj a kousek ovoce. Mezi jídly stačí popíjet vodu nebo minerálku. 

Není tak složité být zdravá a štíhlá, když věnujete trochu péče navíc nejen tomu co, a kolik toho sníte, ale i jak se stravujete. Pokud si nevíte rady a nejen ve stravování tápete, srdečně vás zvu do jarního kurzu krásnění, kde vám během šesti týdnů vše ohledně ideálního stravování vysvětlím a naučím vás jíst a vařit s láskou, tak abyste byly štíhlé a spokojené. 

Zápisník zhýralé matky předchozí díl

Autor: Petra Krajčinovič 

Foto: Petra Krajčinovič

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků