Domácnost

Domácí marmelády a džemy: zkuste to letos také!

Sbírání kytiček

Uznejte sami, že domácím zavařeninám se jen tak něco nevyrovná. Pokud jste to ještě nezkoušeli, nebojte se – prozradíme vám pár triků, abyste to letos i vy zvládli na jedničku!

Využijte šikovné želírovací přípravky (prodávají se i připravené kombinace s cukrem a rovněž směsi vhodné i pro diabetiky), udělejte si chvíli čas a pusťte se do toho, držíme vám palce!

11 osvědčených rad

1. Nejlépe se želíruje ovoce s vyšším obsahem pektinů (například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt).
2. Pro zpracování použijte zralé a čerstvé plody bez známek hniloby nebo potlučení.
3. Omyté ovoce nechejte okapat. Stopky odstraňujte až z umytých plodů, aby se zbytečně nepomačkaly a neztrácely šťávu i aroma.
4. Na váhu dávejte už připravené ovoce, tedy oloupané, bez pecek, a nakrájené (džem) nebo rozmixované (marmeláda). 
5. Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Zdá se vám stále málo tuhý? Pak přidejte lžičku kyseliny citrónové a přiveďte ho znovu k varu. Pokud ani to nepomůže, přisypte do směsi ještě jednu polovinu sáčku Gelfix Dr.Oetker a chvíli vše povařte.
6. Aby džem dobře rosoloval, vařte ho po menších částech. Například do hrnce o objemu 5 až 6 litrů dejte 1 kilogram ovoce.
7. Džem bude čirý, když z něho během vaření nezapomenete sbírat pěnu.
8. Jak poznáte, zda je zavařenina dostatečně hustá? Odeberte 2 kávové lžičky horké marmelády a nalijte je na studený talířek. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.
9. Je-li džem hotový, ihned ho odstavte z plotny, dalším varem by ztratil rosolovací schopnost.
10. Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete dosucha. Aby při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. 
11. Džem plňte do sklenic hned po uvaření a dobře je uzavřete. Pak je otočte na přibližně 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte.

I zavařeniny mají své trendy

Nemáte doma hodně ovoce od jednoho druhu, ale z několika byste to dali dohromady? Pak jste takzvaně in, protože více druhové zavařeniny jsou nyní moderní. Stejně tak se „nosí“ méně cukru a více ovoce, přechází se od poměru 1:1 ke 3:1. Nebojte se ani přidat koření (zázvor, chilli, skořice, máta a podobně) a pro lepší chuť třeba i trošku alkoholu (rum, ovocná pálenka).

Náš tip: džem z jahod a třešní vhodný i pro diabetiky

Suroviny na 4 sklenice po 375 ml:
* 700 gramů omytých a očištěných jahod
* 700 gramů vypeckovaných třešní
* 2 lžičky kyseliny citrónové Dr. Oetker
* 2 balení Dietního želírovacího ovocného cukru Dr.Oetker

Jak na to:
Ovoce nakrájejte na menší kousky, případně rozmačkejte. Smíchejte v hrnci s kyselinou citrónovou a dietním cukrem. Stále míchejte, dokud se směs nezačne vařit a ani pak nepřestávejte. Po minimálně 3 minutách varu odstavte z plotny a hned začněte plnit sklenice.

Doporučujeme: Kombinovat můžete i jiné druhy ovoce, například jahody s meruňkami a malinami, ostružiny s třešněmi a jablky, borůvky s jablky i malinami, jablka s hruškami nebo i s kiwi a švestkami…

Připravila: Marcela
Foto: archiv firmy Dr.Oetker
17. 7. 2013
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků