Domácí marmelády a džemy: zkuste to letos také!

Uznejte sami, že domácím zavařeninám se jen tak něco nevyrovná. Pokud jste to ještě nezkoušeli, nebojte se – prozradíme vám pár triků, abyste to letos i vy zvládli na jedničku!

Titulka pro: Domácí marmelády a džemy: zkuste to letos také!
Zobrazit fotografii v galerii

Využijte šikovné želírovací přípravky (prodávají se i připravené kombinace s cukrem a rovněž směsi vhodné i pro diabetiky), udělejte si chvíli čas a pusťte se do toho, držíme vám palce!

11 osvědčených rad

1. Nejlépe se želíruje ovoce s vyšším obsahem pektinů (například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt).
2. Pro zpracování použijte zralé a čerstvé plody bez známek hniloby nebo potlučení.
3. Omyté ovoce nechejte okapat. Stopky odstraňujte až z umytých plodů, aby se zbytečně nepomačkaly a neztrácely šťávu i aroma.
4. Na váhu dávejte už připravené ovoce, tedy oloupané, bez pecek, a nakrájené (džem) nebo rozmixované (marmeláda). 
5. Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Zdá se vám stále málo tuhý? Pak přidejte lžičku kyseliny citrónové a přiveďte ho znovu k varu. Pokud ani to nepomůže, přisypte do směsi ještě jednu polovinu sáčku Gelfix Dr.Oetker a chvíli vše povařte.
6. Aby džem dobře rosoloval, vařte ho po menších částech. Například do hrnce o objemu 5 až 6 litrů dejte 1 kilogram ovoce.
7. Džem bude čirý, když z něho během vaření nezapomenete sbírat pěnu.
8. Jak poznáte, zda je zavařenina dostatečně hustá? Odeberte 2 kávové lžičky horké marmelády a nalijte je na studený talířek. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.
9. Je-li džem hotový, ihned ho odstavte z plotny, dalším varem by ztratil rosolovací schopnost.
10. Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete dosucha. Aby při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. 
11. Džem plňte do sklenic hned po uvaření a dobře je uzavřete. Pak je otočte na přibližně 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte.

I zavařeniny mají své trendy

Nemáte doma hodně ovoce od jednoho druhu, ale z několika byste to dali dohromady? Pak jste takzvaně in, protože více druhové zavařeniny jsou nyní moderní. Stejně tak se „nosí“ méně cukru a více ovoce, přechází se od poměru 1:1 ke 3:1. Nebojte se ani přidat koření (zázvor, chilli, skořice, máta a podobně) a pro lepší chuť třeba i trošku alkoholu (rum, ovocná pálenka).

Náš tip: džem z jahod a třešní vhodný i pro diabetiky

Suroviny na 4 sklenice po 375 ml:
* 700 gramů omytých a očištěných jahod
* 700 gramů vypeckovaných třešní
* 2 lžičky kyseliny citrónové Dr. Oetker
* 2 balení Dietního želírovacího ovocného cukru Dr.Oetker

Jak na to:
Ovoce nakrájejte na menší kousky, případně rozmačkejte. Smíchejte v hrnci s kyselinou citrónovou a dietním cukrem. Stále míchejte, dokud se směs nezačne vařit a ani pak nepřestávejte. Po minimálně 3 minutách varu odstavte z plotny a hned začněte plnit sklenice.

Doporučujeme: Kombinovat můžete i jiné druhy ovoce, například jahody s meruňkami a malinami, ostružiny s třešněmi a jablky, borůvky s jablky i malinami, jablka s hruškami nebo i s kiwi a švestkami…


Připravila: Marcela
Foto: archiv firmy Dr.Oetker
17. 7. 2013
 

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Želírujeme

Želírujeme

Chcete si sama připravit marmeládu podle své chuti a chcete vědět, co jíte, když si...

Titulka pro: Želírování: domácí dobroty snadno a rychle

Želírování: domácí dobroty snadno a rychle

Sezona jahod je za dveřmi a brzo ji bude následovat i další ovoce. Co dělat,...

Jak skladovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, aby vydržely co nejdéle

Jak skladovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, aby vydržely co nejdéle

Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. V obchodech, na trzích i u farmářů je...

Titulka pro: Jak na jarní únavu? Vyzkoušejte exotické ovoce!

Jak na jarní únavu? Vyzkoušejte exotické ovoce!

Nenechte se převálcovat výkyvy počasí, které přinesla letošní zima, stresy v práci i jinde a...

Užít si dovolenou all- inclusive a neztloustnout

Většina z vás má ráda letní dovolené, kde se nemusí starat o přípravu jídla. Pouze...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

ŠPERKY

Znáte někdo e-shop https://www.hotdiamonds.cz/ moc se mi ...

MIMINKO SE NEDAŘÍ

Dobrý večer, co dělat, když nám nejde otěhotnět? ...

VŮNĚ DO AUTA

Kde sehnat kvalitní vůni do auta? Poradíte?

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA



© 2020, MeziŽenami.cz