Bydlení

Etiketa stolování: Jak správně prostřít stůl

Přestože nemáte etiketu stolování v malíčku, můžete si užít společné chvíle při stolování. S rodinou nebo s přáteli. Jak na to?

Základem pěkně prostřeného stolu je ubrus, protože nic dokonalejšího ještě nikdo nevymyslel. Dále dbejte na vhodné uspořádání příborů, sklenic a talířů a rovněž praktických dekorací.

Ubrus a ubrousky

Nevíte si rady se základní barvou stolování? Nic nezkazíte sněhobílým ubrusem. Ubrus je vůbec bezvadným pomocníkem, i kdyby šlo jen o snídani. Rodina s dětmi však spíše zvolí tmavší barvu, na níž potenciální „nehody“ nebudou tolik vidět. Jakou velikost zvolit? Hlavní ubrus by měl přibližně o dvacet až třicet centimetrů přesahovat okraje stolu.

Na něj se nabízí ještě položit běhouny, což je tip vhodný pro sváteční příležitost. A každému stolovníkovi nabídněte látkový ubrousek; zaujmout může už tím, jak originálně ho složíte a postavíte na talíř. Pokud vám jde o pěkně prostřený stůl ve všední den, parádu udělá jeden kus menšího ubrusu do středu stolu, doplněný papírovými ubrousky, přeloženými na polovinu (umísťuje se zprava vedle talíře).

Příbory

Ne vždy stačí jeden kus příboru. Když jich k menu potřebujete více, pokládejte je vedle talíře v pořadí, jak budou následovat jednotlivé pokrmy (příbor nejdále od talíře se používá první). Využít můžete i prostor nad talířem, kam patří dezertní lžička či vidlička, případně malá vidlička a nůž na sýry. Ale pokud jste doma s rodinou a chcete si užít společnou večeři, zjednodušte si to a příbory vložte do stojánku, který postavíte na stůl.

Hrnky a sklenice

U snídaní je to jednoduché, každý má svůj hrnek. Na stůl se nabízí ještě přidat takový počet sklenic, kolik je stolovníků, například na vodu nebo džus. A když jde o slavnostnější záležitost? Sklenice na různé nápoje se staví k sobě (do řady, do oblouku, do trojúhelníku). Nejblíže po ruce by měla být sklenka určená na nápoj, který se bude konzumovat jako první (může jít o aperitiv, nebo také bílé víno), dále se zpravidla dává sklenice na červené víno a na nealko nápoj. Připomeňme si: je jedno, kde hodujete – sklenice na víno se zásadně drží za stopku.

Dekorace prakticky

Pokud nemáte velký stůl, mělo by se na něj vejít vše potřebné, až pak se věnujte jeho dekorování. Ovšem dekoraci může zastoupit také pěkné nádobí. Velmi užitečné jsou patrové etažéry či džbány na nealkoholické nápoje, eleganci na stůl vnesou i takové drobnosti jako slánky a pepřenky. Nebo si pořiďte nádobí, v němž se dá nejen vařit nebo péct, ale také pokrm servírovat.

Když je místa na stole o trochu více, neměli byste opomenout květiny. Nebo dejte do vázy podzimní větvičky. Příjemnou atmosféru „dokreslí“ svíčky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: tiskové materiály VEBA
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků