Zdraví

Extra panenské olivové oleje. Kupujeme kvalitu?

V našich kuchyních se zabydlely docela rychle, doma má extra panenský olivový olej pomalu každý. Víte ovšem, co by (ne)měl obsahovat?

Ve skupině olivových olejů stojí extra panenský na nejvyšší příčce, považuje se za nejkvalitnější. Proto se na něj také kladou velice vysoké nároky a podle odborníků pro žádnou jinou potravinu neexistují tak přísné požadavky. 

Je jich více 

Nejprve si připomeňme, že běžně se dá koupit několik typů olivových olejů. Tím NEJ je extra panenský. O stupeň níže stojí panenský, u něhož se tolerují drobné odchylky v chuti. Speciální kategorii představují panenské oleje lisované zastudena. Dále se lze setkat s olivovým olejem, tedy směsí rafinovaného olivového a panenského olivového oleje. A nakonec zmiňme olivový olej z pokrutin, na obalu lze často vidět označení „pomace“. Získává se zpracováním pokrutin, které zbyly po lisování panenského oleje. 

Hodnotili Italové 

Rozeznat dobrý extra panenský olivový olej (dále jen: EPO olej) od toho skvělého laik nedokáže. A dost možná by to nedokázali ani čeští specialisté. Proto redakce časopisu dTest, která chtěla ohodnotit 17 EPO olejů, svěřila analýzy italské laboratoři. 

Co se porovnávalo 

Nejprve chuť, neboli jak je zastoupená ovocná, hořká a štiplavá a zda se neobjevují nějaké vady. „Například chuť po připálení avizuje nepřípustné zahřátí během lisování. Olej získaný z vyschlých oliv zase může chutnat jako tráva,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Dále se řešila autenticita: zda je EPO olej skutečně vyrobený jen z oliv a nevznikl například smícháním s řepkovým či jiným (což se dá poznat díky složení určitých mastných kyselin). Podstatná je rovněž kvalita vstupní surovina a šetrný způsob výroby. Odborníci také testovali (ne)přítomnost nežádoucích látek a to kyselinu erukovou a organická rozpouštědla. Kdyby se například prokázala přítomnost chloroformu nebo tetrachlor-methanu, znamenalo by to, že se ve stejné výrobně předtím zpracovával méně kvalitní olej a někdo jen špatně vymyl lisovací zařízení. Posledním porovnávacím parametrem se staly údaje na obalu. Podle EU musí být jasně vyznačený původ oleje, uvedená a vysvětlená jeho jakost a nesmí chybět ani informace o skladovacích podmínkách. 

Na jedničku? 

České spotřebitele může jen těšit, že všechny testované EPO oleje dopadly dobře. První příčku získal Albert Quality Extra panenský olivový olej (239,80 Kč/l), jednu z medailových pozic obsadil Ondoliva Selection Extra Virgin Olive Oil (179 Kč/l). Netřeba složitých dedukcí, abyste si všimli, že posledně zmiňovaný olej je finančně nejpřívětivější. Další tipy najdete ve zmiňovaném časopisu. 

Podraží? 

Kvalita EPO oleje je závislá na vstupní surovině. Bohužel loňská i letošní zima nebyla olivám zrovna nakloněná, pěstitelé hlásili či hlásí ztráty na úrodě. Díky tomu se předpokládá, že cena této potraviny zase stoupne. Ale pozor, kupovat EPO olej do zásoby se také nemusí vyplatit. Od data výroby do doby spotřebování by měly uběhnout dva roky, ne více. 

Připravila: Marcela 

Foto:


Diskuze: příspěvků