Tipy

Francouzi nedrží dietu

Doktor Will Clower, americký neurofyziolog, byl pozván ke studijnímu pobytu do francouzského Lyonu. Očekával, že získá nové vědecké poznatky ve svém oboru, ale netušil, že kromě nich získá zcela nový pohled na jídlo.

 

Doktor Will Clower, americký neurofyziolog, byl pozván ke studijnímu pobytu do francouzského Lyonu. Očekával, že získá nové vědecké poznatky ve svém oboru, ale netušil, že kromě nich získá zcela nový pohled na jídlo.

Francouzi porušují naprosto všechna pravidla dietního stravování, jak si ho představujeme my. Avšak navzdory konzumaci tučné smetany, sýrů, másla a chleba je ve Francii obezitou postiženo pouze něco přes 11 procent obyvatel a je tam mnohem nižší výskyt ischemické choroby srdeční, než například ve Spojených státech amerických.

Samotní Francouzi samozřejmě neoznačují své zvyklosti jako paradoxní, a když se podíváme na poslední vědecké údaje o výživě, je hádanka vyřešena i pro nás. Francouzi nejedí průmyslově zpracované potraviny, neupírají si tuky ani sacharidy, neužívají doplňky stravy, neupírají si k obědu a večeři víno, s jídlem nepospíchají.

Doktor Clower vytvořil program CESTA ke zdravému hubnutí jako praktický nástroj, jehož pomocí může každý úspěšně přenést francouzský způsob života i do našeho hektického světa. Kniha Francouzi nedrží dietu z tohoto programu vychází.

Program je založený na čtyřech hlavních principech:

1. Jíst pravé potraviny
2. Naučit se jak jíst
3. Omezit konzumaci jídla ve stresu
4. Být aktivní i bez tělocviku

Co je skutečný problém?

Nevyvážený způsob života, v němž je hodnotou množství, chybí rodinná sešlost u stolu, potraviny jsou syntetickými vynálezy a všem připadá normální, když děti pijí brčkem neonovou cukrovou vodu z téměř litrového kelímku. Avšak nejde jen o sacharidy a tuky. Francouzský přístup funguje proto, že o mnoho překračuje tento nejjednodušší pohled. 

 

Připravila: Katka
Foto: Vydavatelství Noxi
27. 11. 2013


Diskuze: příspěvků