Velikonoce se kvapem blíží a s nimi tradiční kulinářské speciality. Krom obvyklých pokrmů a dezertů se vždy nabízí možnost vyzkoušet i něco trochu jiného. Například dvoubarevný tvarohový věnec, pochoutka, za kterou se jen zapráší!
Přísady:
Na těsto:
200 g hladké mouky
1 zarovnaná PL kakaa
1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
80 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
špetka soli
1 vejce
100 g změklého másla nebo margarínu
Na náplň:
150 g másla
750 g nízkotučného tvarohu
200 g cukru
1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
3 vejce nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
1 zarovnaná PL kakaa
Na ozdobení:
1/2 balíček Polevy světlé Dr.Oetker
1/2 balíčku Polevy tmavé Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
formu na věnec (průměr 26 cm)
Příprava:
1. Na přípravu těsta smícháme mouku, kakao a kypřicí prášek. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce a máslo nebo margarín a ručně zpracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme válec o délce asi 45 cm. Válec vložíme do vymazané a vysypané formy na věnec, těsto na okrajích přitiskneme ke stěnám formy po obou stranách do výše asi 5 cm.
2. Na náplň rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout. V míse ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni tvaroh, cukr, pudingový prášek, vejce a citrónovou kůru dohladka. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Asi 2/3 náplně nalijeme na těsto a zbytek obarvíme prosetým kakaem. Tmavou náplň naneseme na světlou a pomocí vidličky spirálovitě protáhneme obě vrstvy, aby vzniklo mramorování. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 60 minut
3. Věnec po vychladnutí uvolníme ostrým nožem od okraje formy a vyklopíme na dortový podnos. Světlou i tmavou polevu připravíme podle návodu na obale a věnec střídavě ozdobíme.
TIP: Věnec můžeme připravit i ve formě s vypouklým dnem (průměr 26 cm).
Připravila: Katka Soušková