Jak vybrat kvalitní rybu

Treska, tuňák či losos se stále častěji objevují na našem stole. Odborníci na výživu jásají. Mořské ryby jsou zdravé a doporučují, abychom je jedli alespoň dvakrát týdně.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Jenže k tomu má většina z nás hodně daleko. Přece jen někteří Češi jsou zvyklí pouze na kapra na Štědrý den. Navíc vybrat si dobrou rybu není úplně snadné. Abyste netápali mezi mrazicími boxy jako bludní Holanďané, máme pro vás rady, jak si vybrat „šupináče“, na kterém si zaručeně pochutnáte


Pryč jsou doby, kdy byla mořská ryba nedostupnou delikatesou a nabídka byla omezená. Dnes můžete vybírat z mnoha druhů. Prodává se treska, losos, sleď, makrela, tuňák, mořská štika a další. Jenže jak je nabídka široká, tak roste i možnost, že při nákupu sáhneme vedle a místo chutného masíčka si domů přineseme více vody než ryby. Proto je důležité důkladně číst etikety na obalech a štítky na prodejních pultech. Možná budete překvapeni, co některá označení znamenají.


Za čerstvost si připlatíte

Aby se k nám mořská ryba dostala čerstvá, je potřeba velmi rychlá doprava. Mnohdy musí dokonce vstoupit do hry i letadlo, jelikož dostat z moře na pult rybu, která vydrží 5 až 7 dní (případně až 14 dní, je-li vykuchaná) a musí být přepravována při teplotě -1 až +2 °C, není zrovna jednoduché. Když se toto sečte, a ještě se k tomu přidá fakt, že v posledních letech ryb v mořích a oceánech ubývá, je zřejmé, proč jejich ceny na pultech strmě stoupají. 


Chlazená nemusí znamenat čerstvá

Mnohdy leží vedle čerstvých ryb na šupinkovém ledu ryby chlazené. Jsou o poznání levnější než čerstvé a mohou se vám zdát jako výhodnější alternativa. Jenže tady může přijít kámen úrazu. Pokud jsou jako chlazené označené ryby z českých rybníků a řek, pak jsou čerstvě ulovené. Historicky je pro ně stanovena teplota pro skladování mezi 0 a 5 °C, což je o pár stupňů více než požaduje evropská legislativa, proto nemohou nést štítek čerstvé, i když takové jsou. 


„Pokud se však jedná o ryby mořské či sladkovodní ze zahraničí, jde o ryby, které byly rozmrazené a měly by být tak označené, což se děje málokdy. Jde o ryby, jež byly po výlovu zmrazeny, následně rozmrazeny a dále upraveny. Teprve pak zamířily do obchodu,“ vysvětluje rozdíly Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco, a doplňuje: „Chlazené ryby ze zahraničí se většinou již prodávají jako filety či podkovy. V případě, že si je koupíte, zkonzumujte je co nejdříve a v žádném případě je znovu nezmrazujte.“


Zmrazená na moři je výtečná

Většina z nás však při nákupu mořské ryby sáhne po té zmrazené. Je-li na obale nápis „Zmrazeno na moři“, pak máte v ruce to nejlepší. Takto označené filety, totiž byly zpracovány a zmrazeny přímo na palubě rybářské lodi. Obvykle se tak děje do 30 minut po ulovení ryby. „Díky rychlému zmrazení se tvoří pouze malinké krystalky vody a rybí maso si ponechá svoji typickou vůni a chuť. Navíc se z něj při následném pečení, vaření či smažení uvolňuje jen minimum vody,“ říká Predrag Bilić a pokračuje: „Tyto jednou zmrazené výrobky jsou považovány, vedle ryb čerstvých, za ty nejkvalitnější. Zpracování na moři také zaručuje, že do ryb nebyly přidány žádné přídatné látky ani voda.“ 


Složení napoví, co si máte koupit

Jenže pokud nápis „Zmrazeno na moři“ chybí, pak byste měli číst složení výrobku o to pozorněji. V případě, že je v něm uvedena voda, není to vždy špatně. U hluboce zmrazených ryb má totiž glazura ochrannou funkci a pomáhá chránit rybí maso před vymrazením. Na to ale stačí jen 10 %. Je-li vody více, pak bude výrobek nejspíše obsahovat přídatné látky. Těmi mohu být polyfosfáty či citronany, které ji pomáhají vázat. Nejlepší je, když se zaměříte na obsah masa. Čím je vyšší a blíží se hmotnosti výrobku, tím lepší ryba bude a více si na ni pochutnáte. Nemusíte tedy utrácet horentní sumy, abyste udělali radost lékařům a dietologům, že jíte zdravě a často si dopřáváte mořské ryby. Stačí jen chytře nakupovat


Zdroj: Nowaco

Foto: Pixabay

DISKUZE K ČLÁNKU

4

U nás vedou kuřecí nebo vepřové řízky. I když ryby jíme, kapra si s bramborovým salátem nedáváme.

ODPOVĚDĚT

5

u nás je jako vždy kapr

ODPOVĚDĚT

4

Na svátečním stole budeme mít tradičně kapra...
Rodina syna již několik roků mívá lososa..

ODPOVĚDĚT

4

Lososa si dáváme v naší restauraci, pan šéf si ryby jezdí lovit do Norska, tak jsou naprosto úžasné. Doma si dáváme spíš pstruhy a na vánoce kapra.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (4 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Grilovaný sumec s bílým chřestem a s bérnskou omáčkou podle Jiřího Štifta

Blíží se léto a sezona grilování je v plném proudu. Do speciálního dílu pořadu Gondíci...

ilustrační obrázek

Jak si v kuchyni připravit kapra

K podzimu neodmyslitelně patří také vyvrcholení práce rybářů – tradiční slavnosti výlovu rybníků. A protože...

ilustrační obrázek

Jak vybrat rybu na vánoční stůl a Rybí hody „U krále Václava IV.“

Vánoce se blíží a vy si začínáte lámat hlavu tím, co letos zvolíte na štědrovečerní...

ilustrační obrázek

Tři nejdůležitější jídla dne

Přemýšlíte nad tím, co si připravit k snídani, obědu a večeři, aby to odpovídalo zásadám zdravého...

ilustrační obrázek

5 tipů pro dokonalé grilování

Na grilování si každý může cenit něčeho jiného, ale aby grilovačka dopadla opravdu dobře, vyplatí...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

HUBNUTÍ SE SVĚTEM ZDRAVÍ

Zhubl někdo se Světem zdraví? Jak to probíhalo?

VÝBAVA PRO PSA

Často cestujeme s pejskem, co máte pořídit pro jeho ...

KVALITNÍ VÁHY

Potřebuji tip na nákup solidní váhy do kuchyně.

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz