Co takhle připravit výtečnou večeři, kterou zvládne uvařit každý z nás, ale zároveň bude chutnat a vypadat jak od profesionálního kuchaře?
Ingredience na kuřecí Wellington:
• Kuřecí prsa 800 g
• Prosciutto di Parma 150 g
• Cibule žlutá
• Žampiony 250 g
• Špenát 400 g
• Listové těsto čerstvé 500 g
• Vejce L6 na podestýlce 1 ks
• Hořčice plnotučná 2 lžičky
• Olivový olej extra panenský 4 lžičky
• Mlýnek – mořská sůl 2 lžičky
• Mlýnek – pepř čtyř barev 0.25 lžičky
Ingredience na brokolici s mandlemi:
• Brokolice 1000 g
• Cibule žlutá 1 ks
• Olivový olej extra panenský 3 lžíce
• Mlýnek – pepř čtyř barev 0.25 lžičky
• Mandle – blanšírovaná jádra 150 g
• Granátové jablko 2 lžíce
Postup na kuřecí Wellington:
1. Kuře osolte, opepřete a potřete hořčicí.
2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm kuře asi 7–8 minut ze všech stran. Přesuňte maso z pánve na talíř a nechte vychladnout.
3. Mezitím nakrájejte houby a cibuli na malé kousky.
4. Ve stejné pánvi nechte krátce zesklovatět cibuli, přidejte žampiony a společně opékejte 10 minut za občasného míchání.
5. Přidejte sůl, černý pepř a odstavte z plamene, poté vložte do mixéru a rozmixujte.
6. Špenát omyjte, přendejte do hlubší pánve, zalijte 2–3 lžícemi vody a zvyšte plamen.
7. Jakmile špenát zavadne, můžete pánev sundat plotny.
8. Špenát nechte okapat a mezitím z potravinové fólie vystřihněte 4 obdélníky velké asi 25x20cm. Doprostřed jednoho z nich dejte dva plátky prosciutta a na něj rozetřete lžící ¼ žampionové směsi. Přidejte špenát a doprostřed položte kus kuřete.
9. Vše srolujte a pevně zabalte do fólie. Celý proces zopakujte i se zbylými ingrediencemi a následně nechte 30 minut chladit v lednici.
10. Mezitím si vyválejte listové těsto dotenka a rozkrojte na čtyři stejné kusy těsta.
11. Kuře vyndejte z lednice, zbavte fólie a položte doprostřed každého kusu těsta.
12. Vejce vyšlehejte, potřete jím okraje listového těsta a začněte s balením kuřete. Nezapomeňte kraje těsta důkladně spojit.
13. Takto zabalené závitky celé potřete vejcem a položte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut na 200°C
TIP: Listové těsto nechte před rozválením a zabalením masa vychladit.
Postup na brokolici s mandlemi:
1. Brokolici rozdělte na růžičky a povařte 3 minuty ve slané vodě. Poté přeceďte a dostatečně osušte.
2. Plátky mandlí vložte do rozehřáté pánve a za stálého míchání je opražte dozlatova. Jakmile jsou hotové, přesuňte mandle na talíř.
3. Do pánve nalijte olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou na proužky a restujte 1 minutu.
4. Osolte a opepřete, odstavte z plamene a posypejte plátky mandlí a semínky z granátového jablka.
TIP: Před podáváním můžete brokolici ozdobit citronovou kůrou.