Gastro

Mrkvovo-makový koláč

Sbírání kytiček

Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte.

Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. 

Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“. 

Ingredience:

600 g mrkve (nastrouhané) 

100 g vlašských ořechů 

250 g cukru krupice 

250 ml slunečnicového oleje 

3 vejce 

400 g polohrubé mouky 

120 g mletého máku 

1 prášek do pečiva 

1 lžička skořice 

Postup

Mrkev si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy. Veškeré sypké suroviny jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C. 

Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: nasmodrymak.cz
Foto: nasmodrymak.cz

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků