Snažíte se zdravě stravovat a vyřadili jste proto ze svého jídelníčku třeba sekanou? Šefredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová a výživový poradce Petr Havlíček pro vás recept upravili tak, abyste si mohli na sekané bez výčitek pochutnat. A hodí se nejen na velikonoce.
294 kcal/1235 kJ
Porce pro 7 osob
- 0,75 kg libového vepřového masa
- 0,25 kg libového uzeného masa
- 2 celozrnné housky
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 5 stroužků česneku, drceného
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 hrsti bylinek – mladé kopřivy, pažitka, petrželka
Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Maso pomeleme na masovém strojku, společně s namočenými houskami. K masu přidáme cibuli a česnek. Pomletou směs dáme do mísy, přidáme vejce, žloutky a nadrobno nasekané zelené bylinky. Osolíme, opepříme a prohněteme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky nebo krupice. Pečeme v pekáčku s nepřilnavým povrchem při 180 stupních minimálně půl až tři čtvrtě hodiny. Při pečení lehce podléváme výpekem z masa.
Tip: Podávejte s bramborami a jarním salátem.
Recept najdete v knize Hezky čeky, hravě a zdravě. Vydala Mladá Fronta.
Foto: Mladá Fronta
14. 3. 2014