Jako každý pátek, i dnes přinášíme recept. Tentokrát na krémovou batátovou polévku. V létě nahradí klidně i hlavní jídlo.
Batátová polévka se smaženou cibulkou
Ingredience:
● 3 větší batáty (cca 1 kg)
● 2 mrkve
● 1 fenykl
● 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
● malý kousek čerstvého zázvoru
● 3 lžíce olivového oleje
● 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik
● přepuštěné máslo
● ½ lžičky kurkumy
● 250 ml kokosového mléka
● sůl
● pepř
Ingredience na ozdobu:
● cibule
● hladká mouka
● strouhaný parmazán
● olej
● dýňová semínka
Postup:
1) Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.
2) V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.
3) Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.
4) Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.
5) Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.
Připravila: red.
Foto: Kalamáta Papadimitriou