Cukroví neodmyslitelně patří k českým vánočním svátkům. Vánoční cukroví a jeho příprava má v Čechách hlubokou tradici již stovky let.
Na českých stolech jednoznačně vládnou tradiční druhy, a to linecké a vanilkové rohlíčky. Hned za nimi se drží vosí hnízda.
Tradiční cukroví v odlehčené verzi
Rádi byste na Vánoce trochu osvěžili svoje stávající rodinné recepty? Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr, tuk, vejce či čokoláda, nahradit lehčími alternativami. Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné. Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa.
Jaké suroviny jdou velmi lehce nahradit zdravějšími variantami.
Cukr můžete nahradit sušeným ovocem. Například datlemi nebo fíky. Místo klasického bílého cukru můžete použít cukr třtinový, javorový sirup nebo kvalitní med.
U bílé mouky je nespočet možností, jak ji nahradit. Na výběr máte z celozrnné, rýžové, pohankové, kokosové, ořechové nebo dokonce mandlové mouky.
Pokud jste alergičtí na vejce nebo jíte veganskou stravu, vyzkoušejte bramborový nebo kukuřičný škrob, případně použijte mandlovou nebo sójovou mouku.
Máslo můžete nahradit například rostlinnými oleji či tuky. Rostlinné tuky se hodí spíše do nepečeného cukroví.
Připravila: Katka Soušková