Máme rádi neobvyklé kombinace a neotřelé nápady. Dnes se obojí sešlo v následujícím receptu na kachní prsa s pomerančovou omáčkou.
Ingredience na kachní prsa:
- 2 kachní prsa
- 2 pomeranče
- 3 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
- 1 lžíce Grand Marnier
- sůl vločková
Ingredience na přílohu:
- 5 brambor
- 1 batát
- ¼ celeru
- 2 lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
- římský kmín
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- bylinková sůl
- olivový olej
Postup:
1. Kachní prsa očistíme a přebytečnou kůži si dáme na pánev a necháme z ní vypéct tuk, který si poté slijeme.
2. Mezitím si připravíme pomeranče, které vyfiletujeme, a ze zbytku pomeranče vymačkáme do misky šťávu. Přidáme citrusový balzamikový krém a osolíme podle chuti.
3. Brambory si očistíme kartáčkem, batát a celer oloupeme. Vše si nakrájíme (brambory na měsíčky, batát a celer na hranolky). Do misky dáme olivový olej, římský kmín, citrusový balzamikový krém, parmezán, bylinkovou sůl a vše promícháme. Pečeme v troubě asi 20-30 minut.
4. Na pánev dáme vypečený tuk a opečeme na něm zprudka kachní prsa (vždy nejdříve kůží dolů). Hotová kachní prsa zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
5. Na pánvi si necháme trochu kachního výpeku a přidáme do něj namarinované pomeranče. Omáčku necháme zredukovat do zhoustnutí. Ke konci přidáme Grand Marnier. Kachní prsa vyjmeme z alobalu a nakrájíme na plátky. Servírujeme je posypané vločkovou solí a zalité pomerančovou omáčkou. Jako přílohu servírujeme brambory s batáty a celerem.
Připravila: Věra Hájková