Chcete si pochutnat na lehkém jídle? Vyzkoušejte mrkvový krém.
Ingredience
1 kg mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1-1,5 l zeleninového vývaru, nebo vody
rostlinný olej
sůl
2 lžíce másla
1 lžíce šťávy z citronu
čerstvě mletý černý pepř
Postup
Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná.
V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.
Připravila: Katka Soušková