Gastro

Recept na velikonoční jidáše

Sbírání kytiček

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta.

Po dopečení se potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí, aby byly krásně vláčné.

Ingredience: 

500 g hladké mouky 

70 g másla (v pokojové teplotě) 

2 žloutky 

300 ml smetany 33% 

80 g cukru krupice 

25 g droždí 

4 g soli 

špetka strouhaného muškátového ořechu 

kůra z 1 citronu 

Na polevu

1 vejce 

2 lžíce medu 

1 lžíce másla 

150 g mandle plátky 

špetka mletého kardamomu 

půl lžičky mleté skořice 

Postup: 

1. Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple. 

2. Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne. 

3. Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů. 

4. Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout. 

5. Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou. 

6. Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření. 

7. Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi. 

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Regionální potravina

Foto: Regionální potravina

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků