Gastro

Recepty na cukroví, které budete milovat

Sbírání kytiček

Už víte, na jaké dobroty nalákáte Ježíška? My ano! A rádi se podělíme! Máme pro vás 3 lahodné recepty, na nichž si smlsne celá vaše rodina i hosté. Jeden tradiční, jeden veganský a jeden bezlepkový. Račte vstoupit do naší kuchyně!

Išlské dortíčky 

Ingredience: 

· 300 g hladké mouky 

· 300 g másla 

· 200 g moučkového cukru 

· 50 g mletých mandlí

· 1 vejce velikosti L

· holandské kakao 

· 1 lžička nastrouhané citronové kůry 

· 100 g mletých vlašských ořechů 

· špetka mleté vanilky 

· 2 lžíce meruňkové marmelády 

· 2 lžíce rumu 

· 5 lžic smetany na šlehání 

· 100 g 50% hořké čokolády 

· 100 g celých loupaných mandlí 

Postup: 

1. V míse smíchejte mouku s 200 g rozsekaného másla, 100 g cukru moučka, namletými mandlemi, vejcem, 2 lžícemi holandského kakaa a citronovou kůrou. 

2. Vypracujte těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut uležet v lednici. 

3. V další nádobě si připravte náplň: Smíchejte 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g změklého másla, 100 g cukru moučka, přidejte špetku vanilky, 2 lžíce marmelády a 2 lžíce rumu. 

4. Předehřejte si troubu na 160 °C. 

5. Vyjměte těsto z fólie a vyválejte tenký plát.

6. Začněte z těsta vykrajovat kolečka, která následně vyskládejte na plech na pečicí papír. 

7. Dejte kolečka péct na 12 minut. 

8. Vytáhněte cukroví z trouby a nechte zchladnout. 

9. Polovinu sušenek namažte náplní a slepte s nenamazanou sušenkou. 

10. Ve vodní lázni roztopte kousky čokolády, smíchejte se smetanou a vypracujte hladký krém. 

11. Namáčejte cukroví kousek po kousku v polevě a ozdobte půlkou mandle. 

12. Nechte polevu ztuhnout. 

Veganská vánočka

Ingredience:

· 500 g hladké mouky 

· 100 g cukru krupice 

· 100 g rostlinného tuku 

· 1 ks vanilkového cukru 

· 500 g rozinek 

· 500 g oloupaných nasekaných mandlí 

· 200 g droždí 

· špetka soli 

· 250 ml dmBio sojového nápoje 

Postup: 

1. Smíchejte v míse mouku, sůl a vytvořte uprostřed důlek na kvásek. 

2. Připravte v důlku kvásek (2 lžičky cukru, droždí, 100 ml teplého sójového mléka), promíchejte. 

3. Nechte kynout 15 minut. 

4. Přilijte rozehřátý rostlinný tuk, cukr, vanilkový cukr, sójové mléko, rozinky, část mandlí. 

5. Vypracujte těsto a nechte kynout 45 minut až 1 hodinu. 

6. Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů – na spodní část 4 díly, doprostřed 3 díly, nahoru 2. Zapleťte. 

7. Ozdobte zbytkem mandlí a nechte uležet 15 minut. 

8. Pečte v troubě na 160 °C po dobu 45 minut. 

Veganská vánočka

Bezlepkové perníčky

 Ingredience

· 300 g bezlepkové mouky 

· 125 g cukru moučky 

· 50 g rostlinného tuku 

· 2 vejce velikosti M 

· 2 polévkové lžíce dmBio medu 

· ½ lžičky jedlé sody 

· ½ lžíce perníkového koření 

Postup: 

1. V míse smíchejte mouku, cukr, tuk, vejce, med, sodu a perníkové koření. 

2. Vytvořte těsto a nechte uležet 24 hodin. 

3. Rozválejte těsto na tloušťku 1 cm. 

4. Vykrojte požadované tvary a položte je na plech vyložený pečicím papírem. 

5. Předehřejte troubu na 180 °C a nechte péct. 

6. Po vyjmutí z trouby potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout. 

Přejeme krásný předvánoční čas plný voňavého pečení. A nezapomeňte, že oblíbené dmBio potraviny můžete nyní zakoupit i online na eshopu dm.cz

KP

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků