Špenát je dobrý pro zrak, a to především díky obsahu dvou druhů karotenoidů. Rovněž se pyšní vysokým obsahem kyseliny listové, která je důležitá například v těhotenství. Představuje také optimální kombinaci vitamínů a minerálů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu.
Ingredience:
300 g špenátu
2 ks cibule
1 stroužek česneku
1 l zeleninového vývaru
lžíce hladké mouky
100 ml smetany
extra panenský olivový olej na smažení
sůl a pepř na dochucení
Postup:
Nejprve si najemno nakrájejte cibulku a česnek, které nakrátko orestujte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte mouku, kterou také krátce osmažte, a vývar. Směs přiveďte k varu. Poté vložte očištěný špenát a vařte za občasného míchání na středním plamenu asi 10 minut. Polévku zjemníte smetanou. Vše nakonec rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: myjsmebio.cz
Foto: myjsmebio.cz